Egy különlegesebb ételre vágysz? Szerezz be egy kis szarvashúst és készítsd el ezt: szarvascomb tejszínes-boros mártással és polentával.
Szarvascomb és tejszínes-boros mártás hozzávalói:
- 1 kg szarvascomb
- só
- őrölt bors
- 5 dl húsleves alaplé
- zsiradék
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- fél evőkanál méz
Polenta hozzávalói:
- 500 ml víz
- 500 ml tej
- 30 g vaj
- só
- szerecsendió (opcionális)
- 230 g kukoricadara
Szarvascomb és tejszínes-boros mártás elkészítése:
- A szarvashúst hagyd egyben. Sózd és borsozd mindkét oldalát, majd hagyd a fűszereket dolgozni. Közben készítsd elő a polentát.
- Kb. óra múlva vedd elő a szarvashúst. Egy serpenyőben forrósítsd zsiradékot és a hús minden oldalát 1-1 percig pirítsd.
- Ezután tedd át a húsdarabot egy tepsibe és öntsd rá az 5 dl húsleves alaplevet. Takard le alufóliával és 220 fokra előmelegített sütőben süsd 50 percen át. Ha letelt az idő nézd meg, hogy a hús átsült-e, ha szükséges tedd vissza és süsd tovább.
- Amint elkészült a hús vedd ki a sütőből.
- A mártás elkészítéséhez pucold és aprítsd fel a vöröshagymát, majd kevés zsiradékon kezd el dinsztelni. Ha üveges öntsd rá a hús alatt megmaradt alaplevet.
- Ezután add hozzá a tejszínt, a bort és a mézet.
- Alacsony hőn főzd el belőle a felesleges nedvességet.
- Ha elég sűrű kóstold meg és ha szükséges sózd.
- Közben süsd át a polentaszeleteket is.
- Tálalás előtt szeleteld fel a szarvascombot.
Polenta elkészítése:
- Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejet és a vizet.
- Add hozzá a sót, a szerecsendiót és a vajat.
- Ha a tejes lé el kezd forrni, add hozzá a kukoricadarát és főzd sűrűre az egészet.
- Ha a massza már a sűrűen folyós állapoton túl van és nehezen keverhető, öntsd bele egy hosszúkás sütőformába (őzgerincforma, kenyérsütőforma), egyengesd el benne alaposan és tedd a hűtőbe min. 2 – 3 órára.
- Ha a puliszka jól megdermedt, vedd ki a formából (könnyen ki fog jönni) és vágd fel kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben forrósíts olajt és kevés forró zsiradékon süsd át mindkét oldalát a polentaszeleteknek, hogy kissé pörcösek legyenek.