Imádod a gombás ételeket – legyen az vadon termő vagy termesztett gomba – és a zamatos, laktató fogásokat? Próbáld ki ezt: gluténmentes burgonyagombóc tejszínes-szalonnás gombamártással.
Gluténmentes burgonyagombóc tejszínes-szalonnás gombamártással hozzávalók:
- 20 dkg rizsliszt
- kb. 60 dkg burgonya
- 1 db nagyobb tojás sárgája
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 50 dkg gomba (termesztett vagy vadon termő)
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 csipet só
- 3 dl tejszín
- 0,5 dl száraz fehérbor
- étolaj
Gluténmentes burgonyagombóc elkészítése:
- Hámozd meg a burgonyát, kockázd fel és sós vízben főzd puhára. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet, hagyd kihűlni, majd ha kihűlt tört össze alaposan.
- A kihűlt, összetört burgonyához add hozzá a tojássárgát, a rizslisztet, a sót és jól dolgozd össze. Formáz a tésztából kb. ping – pong labda nagyságú gombócokat.
- Főzd ki a gombócokat forró sós vízben, majd tedd félre őket , hogy a víz lecsepegjen róluk, ha egy kissé meghűltek kevés zsiradékon enyhén pirítsd meg őket serpenyőben.
Tejszínes-szalonnás gombamártás elkészítése:
- A gombaraguhoz a vajon pirítsd üvegesre füstölt szalonnát, majd add hozzá a hagymát és kb. 2 perc múlva a gombát is.
- Sózd, szórd meg a kakukkfűvel, öntsd rá a száraz fehérbort.
- Néhány perc elteltével add hozzá a tejszínt és 5-8 perc alatt főzd készre a gombaragut.