egészben sült csirke sóágyon

Sóágyon sült csirke

Nem akarsz sokat vesződni a csirkével, de egy kiadósabb adagra lenne szükséged? Készítsd egyben! A megoldás: sóágyon sült egész csirke.

Sóágyon sült csirke hozzávalói:

Sóágyon sült csirke elkészítése:

  • A konyhakész csirkét mosd át alaposan kívül – belül és csepegtesd le.
  • Egy kellően nagy tepsibe öntsd bele az 1 kg sót, majd fektesd rá az egész csirkét.
  • A fokhagymát szedd gerezdjeire és pucold meg őket, majd tedd bele a csirke belsejébe.
  • A citromot vágd 4-6 darab cikkre és szintén tedd bele a csirkébe.
  • Ha szeretnéd némi zöldfűszert is tehetsz a csirkébe, de a fokhagyma és a citrom is elegendő zamatot fog adni a húsnak. Hústűvel megtűzheted a megtöltött csirke hátsó bőrös részét, hogy a fokhagymagerezdek és a citromcikkek biztosan benne maradjanak.
  • Mindegy, hogy a melle vagy a háta van-e felül.
  • Olvaszd meg a vajat és kend meg vele a csirke egész külső felületét.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tedd a sóágyon fekvő csirkét. Lefedni nem kell.
  • Sütés közben félidőben megfordíthatod a csirkét a tepsiben, de nem feltétlenül szükséges. Ha megfordítod a felülre kerülő felét szintén kend meg vajjal.
  • A csirke nagyságától függően kb. 70-90 perc alatt sül át. Ha tudod az utolsó 5-10 percben grill funkcióval fejezd be a sóágyon sült csirke elkészítését.
  • Az elkészült és kissé hűlt csirkét szedd le a sóágyról és egy másik tálban szedd szét, mert a szétszedéskor könnyen belefordulnak az egyes részek a sóba és így sósabb lesz a kelleténél.
  • Bármilyen rizsköret, sokféle krumpliköret, különböző mártások és szószok jól passzolnak a sóágyon sült csirkéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük