Nem akarsz sokat vesződni a csirkével, de egy kiadósabb adagra lenne szükséged? Készítsd egyben! A megoldás: sóágyon sült egész csirke.
Sóágyon sült csirke hozzávalói:
- 1 kg jódozatlan só
- 1 db egész csirke
- 1 fej fokhagyma
- 1 db citrom
- kb. 5 dkg vaj
- opcionális bármilyen zöldfűszer: rozmaring, kakukkfű, borsikafű
Sóágyon sült csirke elkészítése:
- A konyhakész csirkét mosd át alaposan kívül – belül és csepegtesd le.
- Egy kellően nagy tepsibe öntsd bele az 1 kg sót, majd fektesd rá az egész csirkét.
- A fokhagymát szedd gerezdjeire és pucold meg őket, majd tedd bele a csirke belsejébe.
- A citromot vágd 4-6 darab cikkre és szintén tedd bele a csirkébe.
- Ha szeretnéd némi zöldfűszert is tehetsz a csirkébe, de a fokhagyma és a citrom is elegendő zamatot fog adni a húsnak. Hústűvel megtűzheted a megtöltött csirke hátsó bőrös részét, hogy a fokhagymagerezdek és a citromcikkek biztosan benne maradjanak.
- Mindegy, hogy a melle vagy a háta van-e felül.
- Olvaszd meg a vajat és kend meg vele a csirke egész külső felületét.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tedd a sóágyon fekvő csirkét. Lefedni nem kell.
- Sütés közben félidőben megfordíthatod a csirkét a tepsiben, de nem feltétlenül szükséges. Ha megfordítod a felülre kerülő felét szintén kend meg vajjal.
- A csirke nagyságától függően kb. 70-90 perc alatt sül át. Ha tudod az utolsó 5-10 percben grill funkcióval fejezd be a sóágyon sült csirke elkészítését.
- Az elkészült és kissé hűlt csirkét szedd le a sóágyról és egy másik tálban szedd szét, mert a szétszedéskor könnyen belefordulnak az egyes részek a sóba és így sósabb lesz a kelleténél.
- Bármilyen rizsköret, sokféle krumpliköret, különböző mártások és szószok jól passzolnak a sóágyon sült csirkéhez.