Kipróbálnád az édesburgonyát valamilyen új formájában? Íme gy remek köret receptje: parmezánnal sült fokhagymás édesburgonya.
Parmezánnal sült fokhagymás édesburgonya hozzávalói 2 főre:
- kb. 50 dkg édesburgonya (3-4 db)
- 4 teáskanál fokhagymás fűszersó
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál morzsolt szárított majoránna
- 50 g reszelt parmezán sajt
- 100 g vaj
Parmezánnal sült fokhagymás édesburgonya elkészítése:
- Az édesburgonyákat mosd meg, hámozd meg, majd karikázd fel 3-5 mm vastag szeletekre.
- A fokhagymagerezdeket zúzd össze.
- Az édesburgonyakarikákat tedd egy nagyobb tálba, szórd meg a fokhagymás fűszersóval, majd add hozzá az olívaolajat és a zúzott fokhagymát. Hagyd állni kb. 30 percig, hogy az ízek kissé össze tudjanak érni.
- Egy kb. 20 x 20 cm-es hőálló tálat kenj ki vajjal és félfedésben fektesd bele az édesburgonya karikákat. A tetejét szórd meg a morzsolt majoránnával és reszeld rá a parmezán sajtot.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tedd az édesburgonya ételt. Letakarás nélkül kb. 35 perc alatt átsül.
Tudtad-e az édesburgonyáról?
Az édesburgonya, vagy más néven batáta a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.
Forrás: wikipedia.org