A karfiolleves is sokféleképpen elkészíthető, íme egy habart változata. Tejszínes karfiolleves gluténmentesen.
Tejszínes karfiolleves hozzávalói:
- kb. 3 evőkanál zsiradék
- 1 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt bors
- 3-4 db sárgarépa
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 3 db babérlevél
- 1 db közepes karfiol
- 1 teáskanál szárított morzsolt tárkony
- kb. 2 l víz
- 2 csapott evőkanál rizsliszt
- 200 ml főzőtejszín
- 1 teáskanálnyi szárított morzsolt petrezselyemzöld
Tejszínes karfiolleves elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg aprítsd fel és a zsiradékon kezd el megpárolni, majd add hozzá a zúzott fokhagymát is, de vigyázz, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
- A sárgarépát pucold meg, karikázd fel és dobd a hagymás alapra.
- A karfiolt mosd meg, szedd rózsáira és tedd a lábosba. Bele-belekevergetve pirítsd a zöldségeket néhány percig, majd jöhetnek a fűszerek. Só, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél és tárkony.
- Öntsd fel a zöldségeket annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedő alatt főzd félpuhára őket.
- Közben 2 csapott evőkanál rizslisztet keverj el csomómentesen a 2 dl tejszínnel, majd lassan öntsd hozzá a leveshez.
- Az egészet takarékon főzd össze. Mire a zöldségek megpuhulnak a leves is kellően besűrűsödik.
- Ha szükséges sózd még meg a tejszínes karfiollevest és találás előtt szórd meg morzsolt petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!
Zamatos és tápláló. Imádta a karfiolért nem rajondó gyerekem is.