Kókusztejes currys csirkecombok

Kókusztejes currys csirkecombok

Lépj ki a komfortzónádból és készíts ma valami újszerű finomságot. Tippünk: kókusztejes currys csirkecombok tésztával, rizzsel vagy akár quinoával.

Kókusztejes currys csirkecombok hozzávalói:

Csirkecombok elkészítése:

  • A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, a csirkecombokat vágd ketté az alsó és a felső rész között.
  • A lábasban kezd el melegíteni az olajat, majd add hozzá a felaprított vöröshagymát. Amikor a hagyma már üveges add hozzá a zúzott fokhagymát, de előtte vedd vissza a hőt, nehogy megégjen a fokhagyma.
  • Ezútán öntsd rá az alaplevet és a kókusztejet, majd add hozzá a curry fűszerkeveréket. Az egészet keverd jól össze.
  • Jöhetnek a mártásba a feldarabolt csirkecombok.
  • Kezdetben fedő alatt főzd majdnem készre a csirkecombokat, majd mielőtt teljesen átfőnek vedd le a fedőt, hogy a felesleges víz el tudjon távozni a kókusztejes mártásból.
  • Ha megfelelő a curry szósz az állaga az ételt késznek tekintheted. A kókusztejes curry csirkecombok mellé kiválló köret a kifőtt tészta, bármilyen rizsköret (basmati, jármin, fehér, barna) vagy akár a főtt quinoa.

Mi az a curry?

A curry [ejtsd: köri] elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből „honosították” a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek „szósz”, „mártás” a jelentése. A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.
Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek. A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.
A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.
Forrás: www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük