vaníliás cukor, vanília aronóma, vanília szirup házilag

Vaníliás termékek és előállításuk házilag

Tudtad, hogy a vanília a 2. legdrágább fűszer a világon? A legtöbb boltban már többféle formában találkozhatsz a vaníliával. Vaníliás cukor, vanília aroma, vanilia szirup. De ezeket az illatos ízesítőket otthon is könnyedén előállíthatod. A vaníliás cukor, aroma és szirup házilag is egyszerűen és gyorsan előállítható.

Vaníliás cukor vs vanillincukor

A vaníliás cukor a vanília termésével (vaníliarúddal) ízesített cukor. Nem tévesztendő össze az olcsóbb vanillincukorral, amely a vanília hatóanyagának, a vanillinnak a mesterségesen előállított változatát tartalmazza. A német élelmiszeriparban alkalmazott meghatározás szerint a vaníliás cukornak 8 grammonként legalább 0,5 gramm őrölt vaníliarudat vagy ennek kivonatát kell tartalmaznia.

Vaníliás cukor készítése házilag

A vaníliás cukor legegyszerűbb előállítási módja, hogy vaníliarudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihenteted. Íze kevésbé komplex, mint a kivonat vagy a rúd íze, de egyszerre nagy mennyiségben el tudod készíteni és még az ökológia lábnyomod is lecsökken, hogy nem 10 g-os csomagokat használsz egész évben.
Vaníliás cukorral készült ételek receptjei

Vaníliarúd

Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (a főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).
1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.

Vaníliakivonat, vanília esszencia, vaníliaaroma

A vaníliakivonat előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.
1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 1-2 teáskanál kivonattal helyettesíthető.

Vaníliapaszta

Cukorszirup, vaníliakivonat és kivonatolt vaníliamag felhasználásával készült termék. 1 teáskanál vanília paszta 250 g liszt vagy 500 ml folyadék felhasználásával készült süteményhez, illetve desszerthez elegendő.

Vaníliaszirup készítése házilag

Vaníliaszirup ugyanúgy, mint a vaníliás cukor vagy a vanília aroma, házilag is nagyon egyszerűen készíthető. 1 db vaníliarúdat vágj ketté, kaprd ki a magjait és a magházat és a magokat áztass be 1 dl glükóz szirupba vagy 0,5 dl vízből és 0,5 dl kristálycukorből összemelgített cukorszirupba vagy 1 dl viszonylag semleges ízű mézbe (pl. akácméz).

Mi a vanília?

Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. A vanilla planifolia 1-2 év alatt fordul termőre bár virágot 6 hónaposan is hoz. A növény megtermékenyítésére még ma is az Edmond Albius féle módszert alkalmazzák. Egyik ujjukkal és egy fa pálcikával össze nyomják a növény bibéjét és porzóját. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik. 10-22 centis a termése. 14 centinél nagyobbakat értékesítik mivel minél nagyobb annál ízesebb és jobb minőségü. A különlegesen jó minőségű rudakon még az apró, fehér, tűhegyes vanília kristályok is kiütnek.
A fűszer (Vanillae fructus) 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.
A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár, amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja. Rajta kívül Indonézia, Mexikó, a Comore-szigetek és Réunion rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel.
Forrás: wikipedia.org

A vanília konyhai felhasználása

Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugo.dtan használhatják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük