A sertés legnemesebb része a szűzpecsenye. A sertésszűzből rövid idő alatt könnyűszerrel tudsz finom és tápláló ételeket az asztalra tenni. Többek között kolbásszal töltött sertésszűz is kerülhet belőle a tányékokra.
Kolbásszal töltött sertésszűz hozzávalói:
A kolbásztöltelék hozzávalói:
- 1 kg darált sertéshús
- 2-3 teáskanál fűszerpaprika
- 3 kávéskanál só (de ez só és ízlés kérdése)
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
- 0,5 dl száraz fehérbor
A szűzpecsenye hozzávalói:
- 2 db sertés szűzpecsenye
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 1 evőkanál szárított morzsolt majoranna
- 2 dl étolaj
- 3 dl zöldségalaplé
Kolbásszal töltött szűzpecsenye elkészítése:
- Készítsd el a kolbásztölteléket! Dolgozd össze az alapanyagokat. A darált sertéshúsba dolgozd bele alaposan a fűszerpaprikát, a sót, az őrölt borsot és fűszerköményt, a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a száraz fehérbort. Az sem baj, ha az elkészült kolbásztésztának van ideje összeérni, akár egy nappal korábban is elkészíthető.
- A sertésszűzeket készítsd elő. Ha szükséges hártyázd le, majd egy hosszú pengéjű késsel csinálj bele lyukat. Ezt a lyukat nagyobbítsd meg, de vigyázz, hogy a ne bökd ki a hús oldalát.
- Ha megfelelő nagyságú a pecsenyékben a lyuk töltsd beléjük a kolbászhúst, majd fektesd őket ey tepsibe /hőálló tálba.
- Keverd össze a fűszereket: a sót, a borsot, a köményt, a majoránnát az étolajjal és kend meg vele a kolbásszal töltött sertésszűzeket.
- Fedd le alufóliával és a sütés megkezdéséig tedd be a hűtőbe.
- Mielőtt betennéd a kolbászos szűzpecsenyét sütni öntsd körbe a 3 dl zöldségalaplével.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül át a kolbásszal töltött sertésszűz.