Akár délutáni csipegetni valónak, akár az ebédre készült leves, gulyás mellé harapnivalónak is tökéletes: gluténmentes túrós pogácsa.
Rizslisztes túrós pogácsa hozzávalói:
- 2,8 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 35 g friss élesztő
- 3 dkg útifűmaghéj
- 50 dkg rizsliszt
- 5 dkg zsír
- 25 dkg túró
- 2+1 db tojás
- kb. 1 kis pohár tejföl
- 1-2 evőkanál só
- opcionálisan a tetejére: őrölt köménymag, sajt, szezámmag, lenmag
Gluténmentes túrós pogácsa elkészítése:
- A tej felébe tedd bele a kristálycukrot, egy kissé langyosítsd meg, majd morzsold bele a friss élesztőt és tedd félre 5 percre, hogy felfusson.
- A tej másik felébe keverd bele az útifűmaghéjat.
- A rizslisztet dolgozd össze a túróval, a zsírral, a sóval és 2 db egész tojással. Add hozzá a tejben felfuttatott élesztőt,a tejes útifűmaghéjat és a kis pohár tejfölt. Az egészet dolgozd jól össze. Ha szükséges adj még hozzá sót.
- Tedd félre pihenni a tésztát minimum 1 órára.
- Ha a tészta megkelt deszkán nyújtsd ki kb. 2 cm vastagságúra, késsel csíkozd meg a tészta felületét és kis pogácsakiszúróval szaggasd ki a pogácsákat. Ezeket tedd sütőpapírral borított sütőlapra.
- Egy db tojást verj fel és kend meg vele a pogácsák tetejét. A gluténmentes túrós pogácsák tetejét megszórhatod őrölt köménnyel, sajttal, szezám- vagy lenmaggal is, de simán szórás nélkül is finomak lesznek.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsülnek a túrós pogácsák.