Gluténmentes tepertős pogácsa hozzávalói:
- 50 dkg rizsliszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 2-3 evőkanál fehérbor
- 35 dkg darált tepertő
- 15 dkg vaj vagy zsír
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- só
Gluténmentes tepertős pogácsa elkészítése:
- 1 dl langyos tejbe tedd bele a cukrot, majd futtasd fel benne az élesztőt.
- Keverd össze a lisztet a sóval, majd add hozzá a zsiradékot, a tejfölt és a felfutatott élesztőt, szükség esetén adj hozzá még tejet.
- Jól dolgozd össze a tésztát, majd nyújtsd ki vékonyra és kend rá a darált tepertőt. Hajtogasd és hagyd fél órát pihenni.
- A hajtogatást ismételd meg még kétszer és hagyd is pihenni 30-30 percet a tésztát a hajtogatások után.
- Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm magasra, késsel rácsozd meg a tetejét, kend be tojással és közepes pogácsaszaggatóval szaggasd ki a tésztát, vagy késsel/derelyevágóval vágd kb. 4 x 4 cm-es négyzetekre.
- 200 fokon kb. 15 perc alatt süsd meg. Nem szabad lassan sütni, mert akkor kiszáradnak.
Megnézem azt a rizslisztes pogácsát, hogy hogy hajtogatod, mert sehogy nem lehet, törik darabokra. Mivel a rizsliszt nem tapad össze.
Kedves Piroska!
Nyilván nem olyan, mint a hagyományos búzaliszttel készült pogácsa, de a tejföl, a tepertő, a zsíradék és a tej mennyisége miatt könnyebben kezelhető a tészta.