Nem tudod mihez kezdj a húsvéti füstölt-főtt csülök maradékával? A megoldás tálcán kínálja magát: babos-csülkös káposzta. Mindenki imádni fogja!
Babos-csülkös káposzta hozzávalói:
- 3 evőkanál zsír
- 2 db nagyobb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál pirospaprika
- füstölt hátsó csülök
- 50 dkg szárazbab vagy 2 doboz (2 x 400 g babkonzerv)
- 70 dkg savanyú káposzta
- 2 db babérlevél
- fél kávéskanál bors
- 1 kávéskanál köménymag
- só (ízlés kérdése, de a káposzta és a csülök valószínűleg elég sóssá teszi az ételt)
- opcionális: 2 dl tejföl, illetve a tálaláshoz
Babos-csülkös káposzta elkészítése:
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, aprítsd fel és a zsíron dinszteld meg. Add hozzá a pirospaprikát, majd a kis darabokra vágott csülköt.
- Ha szárazbabbal készíted az ételt, akkor az most tedd bele, majd önts rá annyi vizet, amennyi ellepi. Tedd bele a babérlevelet, a borsot és a köményt is. Sózni nem kell, mert elvileg a csülök és a savanyú káposzta elég sóssá teszi az ételt.
- Fedő alatt főzd a babos csülköt kb. 1 órán át, míg a bab félig megpuhul, akkor tedd rá a savanyú káposztát és főzd addig az ételt, míg a bab meg nem puhul. A káposztát megmoshatod részben vagy egészben, mindez ízlés kérdése, ki mennyire savanyúan szereti.
- Ha előfőzött konzerv babbal főzöl, akkor a pirospaprikás csülökre tedd rá a konzerv babot, majd a fűszereket – babérlevél, bors kömény – és a savanyú káposztát is. Fedő alatt takarékon főzd kb. 1 órán át.
- Ha a bab átfőtt, megpuhult, opcionálisan tehetsz tejfölt is a csülkös-babos káposztába, Ez is ízlés kérdés, ki hogyan szereti. A tejfölt keverd el a káposztás főzőlével majd öntsd rá a még rotyogó ételre és néhány perc alatt főzd bele a tejfölt. Kóstold meg és ha szükségét érzed sózd.
- Tálaláskor is kanalazhatsz tejfölt a csülkös-babos káposztára.