Marad egy kisebb adag a tegnap esti sütőtökből és most azon gondolkodsz, mi legyen a sütőtök maradékból? Gluténmentes mascarponés sütőtöktorta.
Gluténmentes mascarponés sütőtöktorta hozzávalói:
Az alábbi adag egy kicsi, 17 cm átmérőjű, tortaformához elegendő.
- 3 db tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 40-50 dkg sült sütőtök
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 8 g étkezési zselatin
- méz ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 csapott evőkanál gluténmentes kakaópor
Gluténmentes mascarponés sütőtöktorta elkészítése:
- Készíts egy 4 tojásos gluténmentes piskótát. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket. Keverd fehéredésig a tojások sárgáját a kristálycukorral, majd keverd hozzá a rizslisztet és a kakaóport is és ismét jól dolgozd össze. Végül óvatosan keverd bele a tojásfehérjehabot a rizslisztes masszába.
- Kizsírozott, rizsliszttel megszórt kerek tortaformába öntsd a tésztát. Rázd meg óvatosan a tortaformát, hogy a tészta felülete egyenletes legyen.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt süsd meg a piskótát. Ha elkészült a tészta vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni a tortaformában.
- A sütőtök levét szűrd le. Ha fagyasztóból vetted elő biztosan lesz bőven leve, ha friss a sütőtök, akkor is tudsz belőle kevés levet préselni, ha nem akkor használj vizet a következő lépéshez.
- A sütőtöklével és / vagy vízzel keverj el 8 g étkezési zselatin, melegítsd össze, de ne forrald és tedd félte hűlni.
- A sütőtököt turmixold össze alaposan, hogy minél pépesebb legyen.
- Keverd össze a sütőtököt a mascarponével, a mézeskalács fűszerrel, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű mézzel.
- Mire ezzel elkészülsz a zselatinos lé is megfelelő hőmérsékletűre hűl. Azt apránként add hozzá a sütőtökös-mascarponés masszához és keverd jól össze a krémet.
- Ha a gluténmentes kakaós piskóta kihűlt, ne vedd ki a tortagyűrűből. Kanalazd a sütőtökös mascarponekrémet a piskóta tetejére, egyengesd el rajta és tedd be a hűtőbe.
- Ha megdermedt a sütőtökös krémréteg készíts kakaós bevonatot a tetejére. Gőz felett olvassz meg 5 dkg vajat, adj hozzá 7 dkg átszitált porcukrot és 1 csapott evőkanál kakaóport. Keverd egyenletesre, majd kanalazd rá a torta tetejére (az még mindig a formában van) és egyengesd el rajta. Újra tedd vissza a hűtőbe, míg a kakaós bevonat is meghűl és megdermed.
Ki kell próbálnom ezt a tortát, nagyon finomnak néz ki, köszönöm! Készítettem néhány gluténmentes receptet is, ha érdekelne ellenőrizni: https://www.fittboszi.hu/receptek/glutenmentes
Minden jót! 🙂