Tejszínes mascarponés torta hozzávalói:
Egy finom, mutatós és nem túl bonyolult tortát szeretnél készíteni? Próbáld ki ezt: tejszínes mascarponés torta gluténmentesen csokiréteggel a közepén.
- 5 db tojás
- 5 evőkanál kristálycukorhab
- 4 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 500 g mascarpone krémsajt
- 2 dl habtejszín
- méz ízlés szerint
- 2 teáskanál vaníliakivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg étkezési zselatin
- 1 dl víz
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
- kb. evőkanál kakaópor a díszítéshez
Tejszínes mascarponés torta gluténmentesen elkészítése:
- Készíts egy 5 tojásos gluténmentes piskótát.
- Verd kemény habbá a tojásfehérjéket. Keverd fehéredésig a tojások sárgáját a kristálycukorral, majd keverd hozzá a rizslisztet és a kakaóport is és ismét jól dolgozd össze. Végül óvatosan forgasd bele a tojásfehérjehabot a rizslisztes masszába.
- Kizsírozott, rizsliszttel megszórt kerek tortaformába öntsd a tésztát. Rázd meg óvatosan a tortaformát, hogy a tészta felülete egyenletes legyen.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd meg a piskótát. Ha elkészült a tészta vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni a tortaformában.
- Ha a tészta kihűlt vágd ketté, csinálj belőle két szintet.
- Az étcsokit olvaszd fel vízgőz felett és keverd bele a vajat.
- Az étkezési zselatint keverd el az 1 dl vízben és melegítsd össze, de amint forrni kezd vedd le a tűzről.
- A krémhez verd a 2 dl tejszínt habbá.
- Aztán a mascarponét is keverd habosra, add hozzá a vanília kivonatot és ízlés szerinti méz mennyiséget.
- A mascarponés masszába keverd bele a felvert tejszínt.
- A krém kb. 1/5-ét tedd félre ezzel kened majd be a torta külső felületét. Amíg nincs rá szükséged tedd a hűtőbe.
- A többi krémhez kanalanként add hozzá a kissé meghűlt zselatint. Az egészet jól keverd össze.
- Tedd vissza a piskótatészta alsó felét a tortaformába és tedd vissza rá a tortagyűrűt.
- A zselatinos krém felét kend rá a tésztára és simítsd el. Tedd be a hűtőbe, hogy kissé lehűljön.
- Ha a tortagyűrűben lévő krém elég hideg kanalazd rá az olvasztott étcsokoládét és tedd be néhány percre a fagyasztóba, hogy hamar megdermedjen.
- Ha megdermedt annyira a csokiréteg, hogy már nem kenődik el, kanalazd rá a maradék mascarponés krém másik felét és óvatosan egyengesd el rajta.
- A krém tetejére fektesd rá a tészta felső részét és tedd be a hűtőbe, hogy a mascarponét krémrétegek megdermedjenek.
- Ha a torta összedermedt, a korábban félretett mascarponés-tejszínes krémmel vond be.
- Díszítsd a tortát bármivel, ami a rendelkezésedre áll. Például használhatsz torta díszítő sablont. Fektesd a sablont a torta tetejére (ne nyomd rá!) és szitálj rá kakaóport, majd óvatosan vedd le róla.
- Megszórhatod tortadarával, használhatsz készen kapható tortadekorációkat.