A panna cotta az olaszországi Piemontból származó desszert, aminek az elkészítéséhez csak néhány alapanyagra van szükség, de különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel számos változata elkészíthető. Ez nem az a desszert, amiből olyan jól belakunk, ez inkább a gourmet kategóriás kis adagban felszolgálós fine diningos finomság. Próbáld ki ezt az epres panna cotta receptet és nyűgözd le a családot!
Epres Panna Cotta hozzávalói:
- 2,5 dl 2,8 %-os tej
- 2 dl 30-35 % zsírtartalmú tejszín
- 5 dkg kristálycukor
- 10 g étkezési zselatin
- 1 teáskanál vanília paszta vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 20 dkg eper + néhány szem a díszítéshez
- 5 dkg kristálycukor
Epres Panna Cotta elkészítése:
- A tejet, a tejszínt tedd fel melegedni, majd add hozzá a cukrot és a vaníliapasztát vagy vaníliás cukrot.
- Az étkezési zselatint keverd el néhány evőkanál melegedő tejes- tejszínes keverékkel, majd keverd bele a felmelegített tejes keverékbe. Vigyázz, ne forrjon! Keverd jól össze majd vedd le a tűzről.
- Töltsd poharakba / kelyhekbe / tálkákba a tejszínes keveréket és tedd be a hűtőbe néhány órára. Ne izgulj, kissé lassan, de meg fog dermedni!
- Közben készítsd el az epres öntetet az epres panna cottára. Ez tulajdonképpen eperlekvár lesz.
- Tedd fel az epret az 5 dkg cukorral egy kisebb lábasba és főzd sűrűre. Ez kb. 20 perc, de nyilván az eper fajtájától is függ, hogy mennyi idő alatt készül el.
- Ha a panna cotta megdermedt és az eperlekvár sem forró már, kanalazd az eperszószt a tejszínes desszertre.
- Ízlés szerint díszítheted friss eperrel, kevés tejszínnel, csokidekorral stb.
Imádom! El is készítettem fagyasztott eperből. Fincsi lett.