Eper süti recepteket böngészel? Keresed a legjobb epres krémes süti receptet? Íme egy eper habos torta receptje: epermousse torta, ráadásul gluténmentesen.
Epermousse torta hozzávalói:
Az alábbi mennyiségek egy 28 cm-es tortaformához elegendőek.
- 5 tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 500 g mascarpone krémsajt
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 20 g étkezési zselatin
- 25 dkg eper + 8 db eper a díszítéshez
- 2 csomag piros tortazselé
- 3 dl eperszörp
Epermousse torta elkészítése:
- Készítsd el a kakaós gluténmentes piskótát.
- Verd kemény habbá az 5 db tojásfehérjét.
- A tojások sárgáját keverd fehéredésig 5 evőkanál cukorral, majd add hozzá a 4 evőkanál rizslisztet, az 1 evőkanál kakaóport és ismét keverd jól össze.
- A rizslisztes masszához óvatosan keverd hozzá a tojásfehérjehabot.
- Egy tortaformát kenj ki zsiradékkal, szórd meg rizsliszttel és öntsd bele a piskótatészta masszáját. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd át. Mielőtt kivennéd a sütőből végezz tűpróbát. Kivétel után tedd félre kihűlni.
- Az epreket mosd át alaposan, távolítsd el a csumájukat, majd turmixold őket össze.
- A habtejszínt verd fel.
- A mascarponéba szitáld bele a 4 evőkanál porcukrot, keverd össze, majd forgasd bele a felvert tejszínt és az összeturmixolt epret is.
- A 20 g étkezési zselatint keverd bele 1 dl meleg, de nem túl forró vízbe és keverd el csomómentesen.
- A vizes zselatint apránként keverd bele a mascarponés-epres masszába. Jól dolgozd össze, majd kanalazd rá a kihűlt piskótatortára, amin rajta van a tortagyűrű is. Simítsd el a mascarponehab felületét.
- Tedd az összeállított tortát néhány órára a hűtőbe, hogy a mascarponehab megdermedjen.
- Ha a torta kellően szilárd készítsd el a tortazselét a tetejére. Önts egy kisebb lábosba 3 dl eperszörpöt és 2 dl vizet. Ehhez keverd hozzá a 2 csomag tortazselét, mérsékelt tűzön kevergetve melegítsd össze. Forrás után 15 másodperc elteltével vedd le a tűzről. Ha kissé meghűlt kanalazd rá a torta tetejére. Félbevágott eperszemekkel díszítsd a tortát, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy a tortazselé is megdermedjen.
