Nem kell ünnepi alkalomnak lenni ahhoz, hogy tortát készíts. Lepd meg a családot egy finomsággal: mogyorós-karamellás gluténmentes torta.
Mogyorós-karamellás gluténmentes torta hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 3 dl habtejszín
- 500 g mascarpone krémsajt
- 300 g sótlan török mogyoró vagy földimogyoró
- kb. 150 g porcukor (ízlés szerint)
- 200 g kristálycukor
- 1 dl habtejszín
- díszítéshez bármi, ami rendelkezésedre áll
Mogyorós-karamellás torta elkészítése:
- Készíts 6 tojásból egy kakaós gluténmentes piskótát.
A tojásokat válaszd ketté, a tojásfehérjéből verj kemény habot.
A tojások sárgáját keverd fehéredésig a 6 evőkanál kristálycukorral, majd add hozzá a rizslisztet és a kakaóport és az egészet jó alaposan keverd össze.
A rizslisztes masszához adj egy kis tojásfehérjehabot, ezzel lazítsd meg, majd apránként add hozzá a többi habot és óvatosan forgasd bele a masszába.
A tortaformát kend ki zsiradékkal és szórd meg rizsliszttel, vagy fektess bele sütőpapírt és öntsd bele a kakaós gluténmentes piskótamasszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átsül a piskóta, de mielőtt kivennéd végezz tűpróbát, hogy mindenhol egyenletesen átsült-e a tészta.
Hagyd a piskótát a formában kihűlni, majd vedd ki a sütőformából. - A krém elkészítéséhez a mogyorót törd össze daráló, turmix segítségével. Nem baj ha darabos marad.
- A habtejszínt verd fel.
- A mascarponét lazítsd át habverővel, majd add hozzá porcukrot és az összetört mogyorót, alaposan keverd össze. Ízlés szerint adhatsz még hozzá porcukrot. Óvatosan keverd hozzá a felvert habtejszínt.
- A kihűlt piskótát vágd ketté vízszintesen és töltsd meg a mogyorós krémmel. A tetejét és az oldalát is húzd át vékonyan a krémmel. Tedd be a betöltött tortát a hűtőbe.
- Míg a torta a krémmel kissé „összehűl” készítsd el a karamellt a tetejére. Ehhez 20 dkg kristálycukrot tegyél fel egy lábosban közepes hőn a tűzre, ritkán belekeverve várd meg míg felolvad. Majd vedd vissza kissé a hőt és apránként öntsd hozzá a tejszínt. Ha kissé összekapja, folyamatosan kevergetve néhány perc alatt egyneművé tudod főzni. Ha a karamell csomómentes zárd el a gázt, hagyd 1-2 percig hűlni, de ne túl sokáig, majd egyenletesen oszlasd el a torta tetején, illetve oldalán. Sokáig ne várj ezzel a művelettel, illetve igyekezz gyorsan elegyengetni a torta tetején, különben megráncosodik és egyenetlen lesz.
- Csokidíszekkel, mogyoróval, tej- vagy vajkaramell darabokkal díszítsd a tortát.