Imádod a kávé ízét és nem bánod, ha egy desszertben is visszaköszön az íze? Próbáld ki ezt az egyszerűen elkészíthető, elronthatatlan receptet: laktóz- és gluténmentes kávékrémes torta.
Laktóz- és gluténmentes kávés torta hozzávalói:
- 2 db tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 csapott evőkanál rizsliszt
- fél evőkanál kakaópor
- 2 dl Hulala
- 10 dkg porcukor
- 60 ml víz
- 8 g étkezési zselatin
- 2 evőkanál instant kávé
Laktóz- és gluténmentes kávékrémes torta elkészítése:
- Készíts egy piskótát! A tojásokat válaszd ketté. A tojásfehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd el a kristálycukorral és verd fehéredésig, majd add hozzá a rizslisztet és a kakaóport és azokkal is keverd össze. Ha egynemű a massza keverj bele egy kis adag tojásfehérjehabot, majd apránként forgasd bele a maradékot is.
- Zsiradékkal kikent és rizsliszttel megszórt tortaformába öntsd a piskótatésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt süsd meg a piskótát. Mielőtt kiveszed a tésztát a sütőből végezz tűpróbát.
- Ha a piskóta kihűlt készítsd el a kávés krémet.
- A zselatint keverd el a vízzel és egy kis lábosban tedd fel melegedni. Folyamatosan kevergesd, ha forrni kezd vedd le a tűzről és keverd bele az instant kávéport.
- A porcukrot szitáld át, hogy ne legyenek benne csomók.
- A Hulalát verd kemény habbá és közben apránként adagold hozzá a porcukrot. Egy kis részét – kb. 1/6-át – tedd félre.
- A kissé meghűlt kávés zselatint apránként keverd bele a porcukros habba.
- A piskótáról ne vedd le a kapcsos tortakormát. A tészta tetejére kanalazd rá a kávés krémet, egyengesd el rajta, majd a félretett sima Hulalát is kend rá.
- A torta tetejét ízlés szerint díszítsd. A legegyszerűbb, ha megszórod valamilyen cukordísszel, tortadarával, pirított mandulával stb.
