A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget. Talán a legegyszerűbb étel, amit ezzel az alapanyaggal elkészíthetsz: egyszerű sárgaborsó krémleves gluténmentesen.
Gluténmentes sárgaborsó krémleves hozzávalói:
- 250 g száraz sárgaborsó
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1,5 l zöldségalaplé
- só
- őrölt bors
Egyszerű gluténmentes sárgaborsó krémleves elkészítése:
- A sárgaborsót mosd át és ha van időd áztasd be 1-2 órára.
- A füstölt szalonnát vágd csíkokra, süsd ki a zsírját, majd szedd ki a szalonnadarabokat a zsírból.
- A vöröshagymát aprítsd fel, majd a szalonna zsírján párold üvegesre.
- Öntsd le a sárgaborsóról az áztatóvízet, majd a hagymás zsírra tedd rá és öntsd rá a zöldségalaplevet. Ízesítsd sóval és őrölt borssal ízlés szerint.
- Főzd kb. 30-40 perc alatt puhára a sárgaborsót, majd turmixold össze egyneművé a sárgaborsó krémlevest.
- Ha szükségét érzed higíts a levesen, de mindez ízlés kérdése.
- Tálald a korábban félretett sült szalonna csíkokkal.
- Ez az egyszerű sárgaborsó krémleves gluténmentesen ízletes és tápláló. Tálalhatod akár kolbász chipsszel, tejföllel, virslivel, sült lecsókolbásszal stb.