Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nagyon finom, tápláló és egészséges: sütőzacskóban sült édesburgonya köret. Imádni fogjátok!
Sült édesburgonya köret hozzávalói 4 fő részére:
- kb. 1 kg édesburgonya (lila, fehér, sárga mindegy)
- 2 db közepes lila hagyma
- 1-2 ág rozmaring
- 3 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt fehér bors
Sütőzacskóban sült édesburgonya köret elkészítése:
- Az édesburgonyát hámozd meg vékonyan, mosd meg és karikázd fel.
- A lila hagymákat pucold meg, vágd őket ketté és szeleteld fel őket.
- Az édesburgonya karikákat és a lila hagyma szeleteket tedd a sütőzacskóba, adj hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat, a rozmaringágakat morzsold bele és szórd meg sóval és az őrölt fehér borssal.
- A zacskót zárd le, majd jól rázd össze a tartalmát.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsül az édesburgonya köret.
- Csak a tálalás előtt bontsd ki a sütőzacskót és frissen, melegen tálald a lila hagymás batáta köretet.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.