Dobos torta újragondolva? Talán nem ördögtől való gondolat! Imádod a karamell ízét, de félted a fogaitokat? Akkor itt a megoldás. Mumus a főzőtt tortakrém? Semmi pánik, helyettesítsd mascarponés krémmel. Ez az újra gondolt Dobos torta nem fog csalódást okozni sem a készítőjének, sem az elfogyasztóinak!
Újra gondolt Dobos torta hozzávalói:
Az alábbi adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához elegendők.
Piskóta hozzávalói
- 7 db tojás
- 7 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 7 evőkanál Enjoy free gluténmentes lisztkeverék
Dobos torta krém hozzávalói (Dobos torta krém tojás nélkül)
- 500 g mascarpone krémsajt
- 3 dl 30 %-os habtejszín
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 10 dkg kristálycukor
A karamell hozzávalói az újra gondolt Dobos tortára:
- 120 g kristálycukor
- 10 g vaj
- 50 ml 30 %-os habtejszín
- 1 csipet só
Dobos torta elkészítése:
Tészta elkészítése:
- Készíts egy 7 tojásos piskótát. A tojásokat válaszd ketté és a fehérjékből verj kemény habot.
- A tojások sárgáját a kristálycukorral keverd össze és robotgéppel verd fehéredésig.
- A cukros masszába kanalazd bele a Enjoy free lisztet, szitáld bele a gluténmentes sütőport és alaposan keverd össze az egészet.
- A tojásfehérjehabot apránként keverd bele a masszába, óvatosan forgasd össze, hogy ne törjön össze a hab.
- A sütőformát kend ki zsiradékkal, szórd meg liszttel és öntsd bele a psikóta masszáját.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt átsül a piskótatészta. Mielőtt kiveszed a sütőből végezz tűpróbát.
- Ha teljesen kihűlt a tészta vedd ki a formából és a magas piskótából csinálj 4 szintet, 4 korongot.
Dobos torta krémjének elkészítése:
- A habtejszínt verd habbá.
- Az étcsokit gőz felett olvaszd fel.
- A mascarponéban keverd el a kristálycukrot, majd a megolvasztott, de kissé meghűlt étcsokit is keverd el benne. Végül óvatosan forgasd bele habtejszínt.
Karamellöntet elkészítése:
- A kristálycukrot olvaszd meg.
- Amikor már folyékony barna massza, add hozzá a vajat, keverd össze, majd óvatosan öntsd hozzá a habtajszínt is. Vigyázz, habozni fog.
- Adhatsz hozzá egy csipet sót is, ha szeretitek a kissé sós karamell ízt.
- Ha jól összekeverted le is veheted a tűzről.
- Ez a karamellöntet ezekkel a mennyiéseggel nem szilárdul keménnyé, hanem nehezen folyós marad. Ha szükséges kissé megmelegítve könnyebben folyosabbá tehető.
Dobos torta összeállítása:
- Egy csillagcsöves habzsákba kanalazz bele 5-6 evőkanál mascarponekrémet és tedd félre a torta végső díszítésére.
- A kapcsos tortaformát csatold össze. Az aljára tedd be a 4 korongra vágott piskóta alját és kend meg vékonyan a mascarponekrémmel.
- Tedd rá a következő tésztakorongot és ismét kend meg krémmel, majd ismételd ezt meg még kétszer. Ügyelj arra, hogy a legfelső tésztakorong szép legyen, valamelyik korong a torta belsejéből.
- Tedd a tortát a hűtőbe 1-2 órára, hogy kissé megszilárduljon.
- Ha a torta áthűlt, vedd le róla a kapcsot és az oldalát is kend meg a krémmel.
- A karamellöntetet is öntsd bele egy zacskóba, annak vágd ki az egyik sarkát és tetszés szerint dekoráld a torta tetejét a karamellöntettel.
- Végül a korábban félretett mascarponekrémmel nyomj bármilyen mintát a torta szélére.