Édeskés, zamatos krémleves finom sült sajttal megkoronázva. Egészséges, tápláló és gluténmentes: sült sárgarépa krémleves sajtchips-szel.
Sültrépa krémleves hozzávalói:
- 50 dkg sárgarépa
- 10 dkg vaj
- fél evőkanál szárított morzsolt kakukkfű
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál méz
- 5 dl tej
Sajtchips hozzávalói:
- kb. 5 dkg reszelt kemény vagy félkemény sajt (trappista, parmezán, edami stb.)
Sült sárgarépa krémleves elkészítése sajtchips-szel:
- A sárgarépákat mosd meg, pucold meg és karikázd fel.
- A sárgarépa kakrikákat tedd egy tepsibe szórd meg a szárított morzsolt kakukkfűvel, csurgasd rá az evőkanál mézet és szórd meg sóval. A tepsit fedd le alufóliával.
- 150 fokra előmelegített sütőben süsd 1 órán át az ízesített sárgarépakarikákat.
- Ha a répa átsült, vedd ki a sütőből és a tepsi egész tartalmát kanalazd át egy lábosba. Öntsd rá a tejet és botmixerrel dolgozd át a répát a tejjel.
- Tedd a sárgarépa krémlevest a tűzre és főzd forrásig. Ha elkezd bugyogni le is veheted a tűzről. Ha kissé meghűlt kóstold meg, ha szükséges sózd meg.
Sajtchips elkészítése:
- Egy tiszta serpenyőt tegyél a tűzre. Amint átforrosodott a serpenyő a reszelt sajtot kis kupacokban halmozd bele. Vegyél vissza a hőn.
- A sajt hamar megolvad és összeáll, ekkor műanyag lapos eszközzel nyúlj alá és fordítsd meg a korongokat. A másik oldalát is süsd aranybarnára. vigyázz könnyen megég.
- Tálaláskor tedd a sült sárgarépa krémleves mellé vagy bele a sajtchipseket.