Te is imádod a brokkolit? Nagyon helyes, hiszen a brokkolifogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét, gátolja a vírusok, baktériumok, gombák szaporodását és rosttartalma gyorsítja az anyagcserét. Dobd fel kevéske kolbásszal és készíts egy finom és laktató ételt: csőben sült brokkoli gluténmentesen.
Csőben sült brokkoli gluténmentesen hozzávalói:
- 1 fej brokkoli (kb. 40-50 dkg)
- só
- 6 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál rizsliszt
- 5 dl tej
- őrölt bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 2 evőkanál mustár
- 10 dkg füstölt kolbász (elhagyható)
- 10 dkg reszelt sajt
Csőben sült brokkoli elkészítése:
- A brokkolit mosd meg és szedd rózsáira, bő sós vízben főzd roppanósra, majd öntsd le róla a vizet és csepegtesd le.
- A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, szórd rá a rizslisztet és kevergetve világosbarnára pirítsd meg, majd öntsd rá a kissé megmelegített tejet. Kevergetve főzd krémes besamelmártássá, közben ízesítsd sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. A legvégén keverd bele a 2 evőkanál mustárt is.
- Húzd le a kolbász héját és karikázd fel.
- Egy sütőedénybe tedd bele a brokkolirózsákat és a kolbászkarikákat.
- Kanalazd rá a gluténmentes besamelt és a tetejét szórd meg a reszelt sajttal.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt átsül a csőben sült brokkoli.
- Köretnek tálalhatsz mellé bármilyen rizsköretet (jázmin rizs, basmati rizs, barna rizs stb.) vagy főtt quinoa köretet, gluténmentes kifőtt tésztát stb.