Ahány konyha annyiféle rakott kel. Mi most ezt így készítettük: rakott kelkáposzta krumplival, besamelmártás. Nagyon finom lett!
Krumplis rakott kel hozzávalói:
- 80 dkg burgonya
- 1 kisebb fej kelkáposzta
- zsiradék
- só ízlés szerint
- fűszerkömény ízlés szerint
- 60 g vaj
- 60 g rizsliszt
- 1 l tej
- fél kávéskanál szerecsendió
- csipet őrölt bors
- bacon szalonna
Rakott kelkáposzta elkészítése krumplival és besamelmártással:
- A burgonyát sós vízeben, egészben, héjában főzd meg. Nem kell, hogy teljesen megpuhuljon, elég, ha a kés könnyen belemegy. Ha elkészült öntsd le róla a vizet, hagyd kicsit hűlni, majd pucold meg és szeleteld fel.
- A kelkáposztát vágd csíkokra, majd zsiradékon kezd el dinsztelni. Adj hozzá sót és őrölt köményt. Időnként forgasd át, ne hagyd, hogy helyenként lesüljön.
- Közben készítsd el a besamelmártást. A vajat olvaszd meg és keverd simára a rizsliszttel, mint egy rántás alapot. Öntsd fel a tejjel, add hozzá a sót, az őrölt borsot és a szerecsendió, majd kis lángon főzd sűrűre.
- Ha minden hozzávaló elkészült állítsd össze a rakott kelt. A sütőtál aljára félfedésben fektesd le a krumplikarikákat, majd sózd meg a réteget.
Ezután kanalazd rá a dinsztelt kelkáposztát és egyengesd el.
Öntsd rá a besamelmártást és a tetejére fektess bacon szalonna szeleteket.
Az egészet takard le alufóliával. - 200 fokra előmelegített sütőben süsd 30 percig, majd vedd le az alufóliát és további 10 percig.