Zamatos, tápláló és laktató. Másnap sem száraz, de még finomabb. Már ha marad másnapra is… Rakott krumpli besamellel. Próbáld ki!
Besameles rakott krumpli hozzávalói:
- kb. 1 kg főzni való burgonya
- 6 db tojás
- kb. 40 dkg Debreceni kolbász
- só ízlés szerint
- 3 kávéskanál őrölt bors
- 3 kávéskanál pirospaprika
- fűszerkömény ízlés szerint
- 60 g vaj
- 60 g rizsliszt
- 6 dl tej
- só
- fél kávéskanál szerecsendió
- tálaláshoz tejföl
Rakott krumpli elkészítése besamellel:
- A krumplit főzd meg héjában bő, sós vízben. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet és ha langyosra hűlt húzd le a héját.
- A tojásokat rakd fel főni hideg vízbe. Forrástól számítva 10 perc alatt kemény tojás készül belőlük. Ha kissé meghűltek pucold meg őket.
- Készítsd el a besamel mártást. A vajat olvaszd meg és keverd simára a rizsliszttel, mint egy rántás alapot. Öntsd fel a tejjel, add hozzá a sót és az őrölt szerecsendió, majd kis lángon főzd sűrűre.
- A megpucolt burgonyákat és a kemény főtt tojásokat karikázd fel.
- A sütőedény méretétől függően határozd meg, hogy 2 vagy 3 szintet tudsz majd rétegezni a hozzávalókból és ennek megfelelően oszd szét a krumplit, a tojást és a kolbászt.
- Egy nagyobb tepsibe vagy hőálló tálba kezd el félfedésbe lefektetni a burgonyakarikákat. Szórd meg a krumplis réteget sóval, őrölt borssal, fűszerköménnyel és pirospaprikával, majd jöhetnek rá a tojáskarikák és a kolbászkarikák.
- Ezt a rétegezést folytasd addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.
- Végül egyenletesen öntsd a besamelt a rakott krumplira és fedd le az egészet alufóliával
- 200 fokon kb. 30 perc alatt süsd meg.
- Tálalás előtt kanalazhatsz rá tejfölt, de ez a besameles rakott krumpli recept már tejföl nélkül is igazi szaftos, krémes étel.