A gyümölcsleves nagyon sokféleképpen elkészíthetők (tejszínnel, tejföllel, pudingporral, liszttel, liszt nélkül, friss vagy fagyasztott gyümölcsből, konzervből, befőttből stb.) . Íme egy tejszínes meggyleves befőttből liszt nélkül sült tojáshabbal.
Tejszínes meggyleves hozzávalói 4 fő részére:
- 1 üveg (720 ml) magozott meggybefőtt
- 2 dl 20 %-os tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- csipet só
- méz ízlés szerint
Tejszínes meggyleves elkészítése befőttből liszt nélkül:
- A magozott meggybefőttet a levével együtt tedd fel főni, de adj még hozzá 2 dl vizet.
- Add hozzá a 2 csomag vaníliás cukrot, a csipet sót és az őrölt fahéjat.
- Főzd puhára a meggyet. Fedő alatt, takarékon.
- Ha a gyümölcsök már kezdenek szétesni, turmixold egyneművé a meggylevest.
- Ezután tedd vissza a tűzre és amikor újra forrni kezd keverd bele a tejszínt.
- Az egészet még egyszer forrald össze aztán le is veheted a tűzről.
- Ha kissé meghűlt kóstold meg és ha szükséges mézzel édesítsd. Tekintve, hogy befőttből készült a leves, erre nem biztos, hogy szükség lesz, hiszen a meggybefőtt leve sok cukrot tartalmaz.
Sült tojáshab a gyümölcslevesre
- 2 db tojásfehérjét kezdj el habbá verni.
- Amikor már kezd keményedni adj hozzá apránként 3 teáskanál porcukrot és végül így verd teljesen kemény tojáshabbá.
- Ezután töltsd habzsákba a tojáshabot.
- Zsiradékkal kikent tepsibe nyomj tojáshab halmokat.
- A sütőt melegítsd elő 90 fokra. Alulra tegyél egy hőálló tálba némi vizet.
- Kb. 10 perc alatt „süsd át” a habrózsákat.