Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tápláló, egészséges, ízletes és ráadásul glutén- és laktózmentes: párolt zöldséges csirkemell rizzsel vagy quinoával vagy tésztával.
Párolt zöldséges csirkemell hozzávalói 4 fő részére:
- 1 pár kisebb csont nélküli csirkemell
- 4 db nagyobb sárgarépa
- 1 db kisebb karfiol
- 1 db közepes brokkoli
- olívaolaj
- só
- őrölt fehér bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
- 2 evőkanál méz
- 1 csipet Cayenne bors
- 500 ml zöldségalaplé
- 2 evőkanál rizsliszt
Zöldséges csirkemell elkészítése:
- A csirkemelleket vágd fel kb. 3×3 cm-es kockákra majd pácold be a húst. Önts rá 4 evőkanál olívaolajat, sózd és borsozd ízlés szerint, add hozzá a szárított majoránnát, a zúzott fokhagymát és a 2 evőkanálnyi mézet. -az egészet jól keverd össze, hogy a pác jól átjárja a csirkemell darabokat, majd tedd félre minimum 30 percre.
- Közben készítsd elő a zöldségeket. A sárgarépát pucold meg és karikázd fel, a brokkolit és a karfiolt szed rózsáira és mosd meg. Tedd a zöldségeket sós forró vízbe és 5-8 perc alatt főzd őket félpuhára, majd öntsd le róla a vízet.
- A fél óra elteltével forrósíts kevés olívaolajat egy serpenyőben, majd tedd bele a csirkemell kockákat. Kifehéredésig párold a húst, majd add hozzá a félpuhára főtt zöldségeket és öntsd rá az 5 dl zöldségalaplevet.
- Fedő alatt főzd készre az ételt, de a főzés befejezése előtt húzd a serpenyő szélére körbe a húsokat és zöldségeket. A középen szabadon maradó lébe szórd bele a rizslisztet, keverd el csomómentesen, majd óvatosan rázd össze az serpenyő tartalmát. 2 perc múlva elkészül a párolt zöldséges csirkemell.
- A zöldséges csirkemell rizzsel, barna rizzsel, főtt quinoával, tésztával stb kiváló és tápláló étel.