A birsalma egy nagyon megosztó gyümölcs és ennek megfelelően méltatlanul elfeledett és alulértékelt, pedig számos finom és tápláló étel készíthető vele, belőle. Ha egyszer elkészíted, többször is el fogod: gluténmentes birsalmakrémleves. Próbáld ki még ma!
Gluténmentes birsalmakrémleves hozzávalói:
- 80 dkg birsalma
- 1 db citrom leve
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- fél kávéskanál őrölt gyömbér
- fél őrölt fahéj
- negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg
- néhány szem csillagánizs
- méz
Gluténmentes birsalmakrémleves elkészítése:
- A birsalmákat hémozd meg, negyedeld el, távolítsd el a csumájukat és darabold fel. Tedd fazékba az almadrabokat és önts rá annyi vizet, amennyi kétújjnyira ellepi. Add hozzá a fűszereket: a csipet sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a csillagánizst, illetve facsard bele a citrom levét.
- 15-20 perc alatt főzd puhára a birsalmadarabokat. Vegyél ki egy merőkanálnyi birsalmakpockát a főzőléből és tedd félre, ezek majd a tálaláshoz kellenek.
- Közben a vaníliás cukrot keverd el a rizsliszttel, majd apránként add hozzá a tejszínt és keverd el csomómentesen.
- Ha a birsek puhára főttek sűrítsd be a birsalmalevest a tejszínes rizslisztes keverékkel, majd mixerrel pürésítsd a levest.
- Ha langyosra hűlt mézzel édesítsd ízlés szerint.
- Karamellizálj barna cukrot és ebbe forgas bele a korábban félretett birsalmakockákat. Ezekkel tálald a birsalmakrémlevest.