A tökéletes főételt keresed? Hús, körte és mártás? Íme egy szuper megoldás: natúr sült karaj erdei gyümölcsmártással burgonyapürével. Készítsd el és gyűjtsd be Te is az elismeréseket!
Natúr sült karaj hozzávalói:
- 1 kg sertéskaraj
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- fél teáskanál szárított morzsolt majoránna
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2-3 evőkanál zsír
- 1 db nagy vöröshagyma
Natúr sült karaj elkészítése:
- A fűszereket – só, bors, kömény, majoránna, pirospaprika – keverd össze.
- A karajt szeleteld fel, klopfold ki és szórd meg a szeletek mindkét oldalát a fűszerkeverékkel.
- Egy tepsi alját kend ki a zsírral, majd fektesd bele a karajszeleteket.
- A vöröshagymát pucold meg, vágd ketté és szeleteld fel, majd szórd a húsokra egyenletesen. A tepsit takard le alufóliával.
- 190 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 45 percig a húsokat, majd vedd le az alufóliát és további 5 perc alatt kissé pirítsd meg a karajszeletek felületét.
Burgonyapüré hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 4 dl tej
- 50 g vaj
- só ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
Burgonyapüré elkészítése:
- A burgonyát pucold meg, kockázd fel és főzd meg sós vízben.
- Ha a krumpli megfelelően puha vedd le a tűzről, öntsd le róla a főzővizet és krumplinyomóval alaposan törd össze. Ha szeretnél nagyon homogén krumplipürét, akkor apró lyukú szűrőn is törd át.
- A tejet forrósítsd meg és a vajjal együtt keverd hozzá az áttört krumplihoz. Sózd meg ízlés szerint és add hozzá 1-2 csipet szerecsendiót.
Erdei gyümölcsmártás hozzávalói:
- 20 dkg nádcukor (kristálycukor is jó)
- 1 dl étolaj
- 2 db közepes lila hagyma
- 1 kg gyümölcs vegyesen (szamóca/eper, szeder, ribizli, málna, áfonya stb.) bármi amid van
- csipet só
Erdei gyümölcsmártás elkészítése:
- A nádcukrot olvaszd meg egy edényben, ha teljesen egyneművé olvadt add hozzá az étolajat és keverd össze.
- Majd add hozzá a felaprított lilahagymát. Egy percig kevergesd, majd add hozzá a gyümölcsöket és a csipet sót.
- Fedő nélkül alacsony-közepes lángon, időnként belekevergetve kb. fél óra alatt főzd sűrűre a gyümölcsmártást. Ennyi idő alatt a felesleges víz is elfő belőle.