Egyszerűen elkészíthető, csak néhány megszokott alapanyag kell hozzá, finom, laktató és gluténmentes is. Tejfölös borsóleves húsgombóccal.
Tejfölös borsóleves hozzávalói:
- 30 dkg zöldborsó
- 2 db sárgarépa
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál rizsliszt
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 kávéskanál szárított morzsolt lestyán
- zsír
Gluténmentes húsgombóc hozzávalói:
- kb. 50 dkg darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 2 db kisebb tojás
- 1 evőkanál rizsliszt
- őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
Húsgombóc elkészítése:
- A darált húst dolgozd össze a felaprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, a rizsliszttel.
- Add hozzá a fűszereket: a sót, a borsot és a majoránnát. Jól dolgozd össze az egészet, majd tedd félre 15 percre.
- Vízes kézzel gyúrj ping-pong labdánál kisebb gombócokat és ismét tedd félre őket.
Tejfölös borsóleves elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és néhány evőkanál zsiradékon kezd el dinsztelni. Önts rá 1 dl vízet és takarékon főzd puhára a hagymát.
- Ha a vöröshagyma szinte szétfőtt, adj hozzá további 1 dl vízet jól keverd össze és szórd rá a pirospaprikát. Így biztosan nem fog megégni és megkeseredni. Jól keverd össze.
- Jöhet a zöldborsó és a felkarikázott sárgarépa. Öntsd fel kb. 1 liter vízzel. Sózd, borsozd ízlés szerint és tedd bele a lestyánt.
- Ha a borsók és a sárgarépa karikák már majdnem puhák és fel-felúsznak a leves felszínére, tedd a húsgombócokat is levesbe és főzd addig, míg a zöldségek és a húsgombócok is teljesen átfőnek.
- Közben keverd össze a rizsliszttel a tejföllel csomómentesen, mejd adj hozzá 1 merőkanálnyit a leves főzőlevéből és ezzel a habarással kissé sűrítsd be a levest.
- Ha a tejfölös borsóleves a húsgombóccal elkészült, kóstold meg és ha szükséges szózd és borsózd.