Maradt egy kis krumplipüré, de nincs szíved kidobni? Vagy van egy kis darált húsod, aminek a felhasználásához egy jó ötletet keresel? Íme a tökéletes megoldás: húsos pásztorpite. Nem csak pásztoroknak!
Húsos pásztorpite hozzávalói:
- 50 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- fél kávéskanál szerecsendió
- néhány evőkanál zsiradék
- kb. 50 dkg darált sertéshús
- 30 dkg gomba (vadon termő vagy termesztett, mindegy)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor metélőhagyma
Pásztorpite elkészítése:
- A burgonyát pucold meg, kockázd fel és sós vízben főzd puhára a krumplikockákat. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet. Ha kissé meghűlt törd össze alaposan, majd add hozzá a sót, az őrölt borsot, a szerecsendiót. Keverd össze jól és tedd félre.
- A zsiradékon kezd el dinsztelni az apróra vágott vöröhagymát. Ha már üveges add hozzá a darált sertéshúst, a pirosparikát, sót ízlés szerint. Néhány perc alatt kifehéredik a hús, ekkor add hozzá a csíkokra vágott gombát és további néhány perc alatt párold össze fedő alatt a húsos pásztorpite ragujának alapanyagait. Végül dobd rá a felaprított metélőhagymát és kissé forgasd össze.
- Állatsd össze a pásztorpitét. A húsos ragut kanalazd egy hőálló tál aljába, majd a tetejére egyenletesen simítsd rá a burgonyapürét. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig, majd további 5 percig ha teheted csak a tetejét süsd, pirítsd.
.