milyen burgonyafajták vannak

Milyen krumplifajták vannak?

Melyik krumpli jó sütni, melyik jó főzni és melyikből lehet jó krumplisalátát készíteni? Melyek a legismertebb fajták és milyen krumplifajták vannak?
A krumplifajtákat – vagy hivatalos néven burgonyafajtákat – azok konyhai felhasználása alapján az alábbi 3 csoportba soroljuk.

  • Salátaburgonya (A)
  • főzni való burgonya (B) és
  • süti való burgonya (C).

A felhasználási mód sajnos nincs mindig feltüntetve a boltokban kapható burgonyák csomagolásán.

Lássuk, milyen burgonyafajták vannak

„A” kategóriájú burgonyák: salátaburgonyák

  • Keményítőtartalmúk alacsony 9-12 %.
  • Kemény húsúak, nem főnek szét.
  • Salátákkészítéséhez, hidegkonyhai ételekhez használhatóak kiválóan.
  • Legismertebb salátakrumpli fajtl: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

„B” kategóriájú burgonyák: főzni való burgonyafajták

  • Keményítőtartalmuk 13-17 %.
  • Nem főnek könnyen szét .
  • Kiválóan alakalmasak főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére. 
  • Legismeretebb főzni való krumpli fajták: Balatoni rózsa, Boglárka, Góliát, Hópehely, Katica, Lorett, Pannónia, Réka, Aladin, Amorosa, Desirée, Démon, Fabiola, Impala, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Marabel, Rachel, Rebeka, Red Scarlet, Roco, Rosara.

„C” kategóriájú burgonyafajták: sütni való burgonyák

  • Keményítőtartalmuk magas 18-22 %.
  • Könnyen megfőnek, esetleg kissé szét is esnek.
  • Sütéssel készülő ételek készítésére kiválóan alkalmasak, pürék és tésztás-krumplis ételek elkészítéséhez is javasoltak. Sütni való krumpliból készül a legjobb hasábburgonya és a chips is.
  • Legismertebb sütni való krumpli fajták: Százszorszép, White Lady, Agria, Kuroda, Vénusz Gold.

Ha tudjuk milyen krumplifajták vannak, ezek az írások is érdekesek lehetnek:

Burgonyával készült gluténmentes ételek receptjei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük