tökéletes hasábburgonya

Így készül a tökéletes hasábburgonya

Hasábburgonya, hasábkrumpli, rosejbli, rosejbli burgonya. Mindegy hogy hívod a lényeg ugyanaz. A végeredmény legyen finom, kissé ropogós és a színe szép átmenet legyen a sárga és az aranybarna között. De lássuk be nem is olyan könnyű a tökéletes hasábburgonya elkészítése, pedig csak néhány fontos dolgot kell hozzá betartani.

Hasábburgonya hozzávalói:

Tökéletes hasábburgonya elkészítése:

  • Ha tökéletes hasábburgonyát szeretnél az első és minden bizonnyal legfontosabb feltétel a jó minőségű sütni való burgonya megléte. Egy korábbi bejegyzésben taglaltuk, hogy milyen burgonyafajták vannak. Ha tökéletes hasábkrumplira vágysz, akkor bizony sütni való krumplival (Agria, Százszorszép, White Lady, Kuroda, Vénusz Gold) kezdj neki az elkészítésének, mert a salátaburgonyából és a főzni való krumpliból közel sem lesz kiváló rosejblid. Szerencsénkre Magyarországon sokféle kitűnő burgonyát termesztenek. Ha teheted válasz magyar terméket!
  • A sütni való burgonyát pucold meg vékonyan, mosd meg, majd késsel vagy hasábkészítő konyhai eszközzel vágd nagyjából egyenletes vastagságú hasábokra őket. Ezután egy konyharuhába terítsd bele a krumplidarabokat és sütés előtt amennyire csak lehet itasd le a vizet a krumpliról.
  • A tökéletes hasábburgonya bő és forró olajban sül. Ez az az étel, ahol nem kell sajnálni az olajat és az étellel bevitt kalóriák számát. Ha .-már hasábkrumpli, akkor az legyen tényleg tökéletes. Ha sokallod a zsíradékmennyiséget, akkor válassz másköretet. 🙁
  • Egy megfelelően nagy lábosban tedd fel melegedni az olajat és amikor már forró az olaj, akkor lapát segítségével apránként tedd az olajba a hasábokat. Honnan tudod, hogy elég forró-e az olaj? Dobj bele egy darab krumplit és ha rögtön bugyodva sülni kezd, akkor elég forró. Csak annyi krumpli tegyél az olajba amennyit bőven ellep. Ha szükséges inkább két meneten süsd ki a rosejblit.
  • Sose kevergesd a sülő krumplit, inkább időnként rázogasd meg az edényt! De vigyázz, nehogy leforrázd Magadat az olajjal.
  • A hasábkrumpli sütése igényel némi türelmet. A forró és bő zsiradék ellenére is kb. 20 perc mire átsülnek a krumplidarabok. Ha a hasábok már aranyossárga színűek vegyél ki 1-1 darabot és miután kissé meghűt kóstold meg, hogy Számodra megfelelően átsült-e. Minden egyéni izlés kérdés. Ha szükséges süsd tovább, ha megfelelő, akkor szűrőkanállal szedd kia megsült krumplit egy papírszalvétával borított tálba.
  • Ha a papírszalvéta magába szívta a felesleges olajat, öntsd át a rosejblit egy tálalóedénybe. Ízlés szerint sózd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük