Mézeskalács nem csak karácsonykor készíthető és nem csak a hagyományos alapanyagokkal. Gluténmentes mézeskalács rizs- és mandulaliszttel.
Gluténmentes mézeskalács rizs- és mandulaliszttel hozzávalói:
- 30 dkg rizsliszt
- 30 dkg mandulaliszt
- 10 dkg vaj
- 10 evőkanál méz
- 10 dkg cukor
- 3 db közepes tojás
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
Gluténmentes mézeskalács elkészítése:
- Egy lábasban kis hőmérsékleten melegítsd össze a mézet a vajjal és az édesítőszerrel, majd húzd le a tűzről és hagyd kihűlni.
- Egy tálban keverd össze a rizslisztet, a mandulalisztet, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a sütőport, majd add hozzá a tojást és a mézes-vajas masszát.
- Az alapanyagokat alaposan keverd, gyúrd össze, amíg homogén állagú nem lesz.
- Olajos / zsíros kézzel formázz a tésztából egy cipót és csomagold folpackba. Egy éjszakán át hagyd pihenni a hűtőben, hogy az ízek össze tudjanak érni.
- Másnap rizslisztes gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát 5-6 mm vastagságúra és kiszúró segítségével szaggasd ki a mézeskalácsokat.
- Fektesd a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg 7-9 perc alatt az aprósüteményeket.
- Ha olajos magvakkal, magokkal szeretnéd díszíteni a mézeskalácsokat, akkor azokat még sütés előtt nyomkod bele lágyan a tészta felületébe.
- Ha tojáshabbal, cukormázzal, ételszínezékkel szeretnéd díszíteni a mézeskalácsokat várd meg, amíg teljesen kihűlnek.