mézeskalács cukormáz, mézeskalács tojáshab

Hogyan díszítsük a mézeskalácsot?

Mi kell a tökéletes cukormáz elkészítéséhez? Hogyan színezzem a cukormázat? Néhány egyszerű tipp a mézeskalácshoz. Megoldás a kérdésre, hogy hogyan díszítsük a mézeskalácsot?

Hagyományos mézeskalács díszítés

Az egyik legrégebbi és manapság is a legelterjedtebb mézeskalács díszítési technika vitathatatlanul a cukormázas díszítés, vagy más néven tojáshab máz. Ehhez az egyszerű mézeskalács dekorációhoz csupán néhány alapanyagra van szükségünk, ezek pedig a tojásfehérje, a porcukor, egy csipet só, kevés ecet és opcionálisan étkezési keményítő.

A mézeskalács cukormáz hozzávalói:

A tökéletes cukormáz elkészítése

  • A porcukrot szitáld át, keverd bele az étkezési keményítőt és egy csipet sót.
  • A tojásfehérjéből robotgéppel verj majdnem teljesen kemény habot.
  • A porcukros keveréket folyamatos keverés mellett apránként add hozzá a felvert tojásfehérjéhez és verd kemény habbá, majd adj hozzá 3 csepp citromlevet is. Ettől lesz fényes a máz.
  • A mézeskalács cukormáz / tojáshab, akkor készül el, amikor kb. tejföl állagú. Ilyen állagú mázzal lehet könnyen és szépen díszíteni a mézeskalácsot.

A mézeskalács díszítése cukormázzal

A cukormázat a legegyszerűbben a nejlonzacskó segítségével tudod felvinni a mézeskalácsokra.

  • Kanalazd bele a cukros tojáshabot egy zacskóba.
  • A tojáshab tetejénél fogd össze a zacskót és szorítsd ki a levegőt a zacskó felső részéből.
  • Vágd le a zacskó alsó csücskét. Elsőre kicsit vágj le a zacskó sarkából és végezz próbát, hogy milyen vastag vonalat tudsz húzni a cukormázzal.

A mézeskalács díszítéshez használhatsz írókát, habzsákot, dekortollat is.

A mézeskalács máz színezése

Ha szeretnéd a mézeskalácsokat valamilyen színnel feldobni, legyen az hagyományos piros vagy trendi pink, ne hezitálj!
Mézeskalács színezésére használhatsz:

  • por vagy gél állagú ételfestéket és
  • természetes alapanyagokat pl. szederlé, céklalé.

Mézeskalács díszítése cukormázzal tippek, avagy hogyan díszítsük a mézeskalácsot

  • Vigyázz, hogy a cukormáz ne legyen túl híg. Ha folyékony anyaggal színezed a habot (ételfesték, szörp, meggylé), használj valamivel több porcukrot.
  • A színezőanyagot csak apránként add a cukormázhoz és jól keverd el, hogy egyszínű legyen a máz.

Kapcsolódó bejegyzések mézeskalács témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük