Mi kell a tökéletes cukormáz elkészítéséhez? Hogyan színezzem a cukormázat? Néhány egyszerű tipp a mézeskalácshoz. Megoldás a kérdésre, hogy hogyan díszítsük a mézeskalácsot?
Hagyományos mézeskalács díszítés
Az egyik legrégebbi és manapság is a legelterjedtebb mézeskalács díszítési technika vitathatatlanul a cukormázas díszítés, vagy más néven tojáshab máz. Ehhez az egyszerű mézeskalács dekorációhoz csupán néhány alapanyagra van szükségünk, ezek pedig a tojásfehérje, a porcukor, egy csipet só, kevés ecet és opcionálisan étkezési keményítő.
A mézeskalács cukormáz hozzávalói:
- 1 db tojás fehérje
- 20 dkg átszitált porcukor
- 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad még hetek után is)
- 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz)
- 1 ek. kukorica keményítő (opcionális)
A tökéletes cukormáz elkészítése
- A porcukrot szitáld át, keverd bele az étkezési keményítőt és egy csipet sót.
- A tojásfehérjéből robotgéppel verj majdnem teljesen kemény habot.
- A porcukros keveréket folyamatos keverés mellett apránként add hozzá a felvert tojásfehérjéhez és verd kemény habbá, majd adj hozzá 3 csepp citromlevet is. Ettől lesz fényes a máz.
- A mézeskalács cukormáz / tojáshab, akkor készül el, amikor kb. tejföl állagú. Ilyen állagú mázzal lehet könnyen és szépen díszíteni a mézeskalácsot.
A mézeskalács díszítése cukormázzal
A cukormázat a legegyszerűbben a nejlonzacskó segítségével tudod felvinni a mézeskalácsokra.
- Kanalazd bele a cukros tojáshabot egy zacskóba.
- A tojáshab tetejénél fogd össze a zacskót és szorítsd ki a levegőt a zacskó felső részéből.
- Vágd le a zacskó alsó csücskét. Elsőre kicsit vágj le a zacskó sarkából és végezz próbát, hogy milyen vastag vonalat tudsz húzni a cukormázzal.
A mézeskalács díszítéshez használhatsz írókát, habzsákot, dekortollat is.
A mézeskalács máz színezése
Ha szeretnéd a mézeskalácsokat valamilyen színnel feldobni, legyen az hagyományos piros vagy trendi pink, ne hezitálj!
Mézeskalács színezésére használhatsz:
- por vagy gél állagú ételfestéket és
- természetes alapanyagokat pl. szederlé, céklalé.
Mézeskalács díszítése cukormázzal tippek, avagy hogyan díszítsük a mézeskalácsot
- Vigyázz, hogy a cukormáz ne legyen túl híg. Ha folyékony anyaggal színezed a habot (ételfesték, szörp, meggylé), használj valamivel több porcukrot.
- A színezőanyagot csak apránként add a cukormázhoz és jól keverd el, hogy egyszínű legyen a máz.