Sok nyári zöldséggel készül, finom és tápláló: vegán, gluténmentes pásztorpite cukkinivel, padlizsánnal és paradicsommal.
Vegán, gluténmentes pásztorpite hozzávalói:
- 50 dkg burgonya
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- fél kávéskanál szerecsendió
- néhány evőkanál zsiradék
- 1 db kisebb cukkini
- 1 db kisebb padlizsán
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg paradicsom
- 3 dl paradicsompüré
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- oregánó
- majoránna
Vegán pásztorpite elkészítése:
- A burgonyát pucold meg, kockázd fel és sós vízben főzd puhára a krumplikockákat. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet. Ha kissé meghűlt add hozzá a sót, az őrölt borsot, a szerecsendiót és az útifűmaghéjat. Keverd össze alaposan és tedd félre.
- A cukkinit és a padlizsánt mosd meg, szeleteld fel, majd vágd kb. 2 x 2 cm-es kockákra őket. Kevés zsiradékon pirítsd meg a cukkinit, majd tedd félre. Ugyanígy pirítsd meg a padlizsánkockákat is és tedd azt is félre.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és kevés zsiradékon párold üvegesre, add hozzá a feldarabolt paradicsomot. Ezt 3 percig párold együtt, majd öntsd hozzá a paradicsompürét.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, némi oregánót, majoránnát és ízlés szerint sót és borsot. Kb. 15 perc alatt elfő a ragu víztartalma. Ha besűrűsödött vedd le tűzről.
- A ragut öntsd egy hőálló tálba, majd kanalazd a tetejére a krumplipürét és egyengesd el rajta. Villával kissé csíkozd meg a felületét.
- 220 fokon grill funkción vagy felső sütéssel süsd addig, amíg a teteje szép aranybarnára sül.