Az egyszerű és gyorsan elkészíthető madártej receptjét keresed? Íme egy hagyományos madártej recept: klasszikus madártej liszt nélkül 1 liter tejből.
Klasszikus madártej liszt nélkül hozzávalói:
Hagyományos madártej 1 liter tejből:
- 1 liter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- 5 db tojás
- 2 evőkanál átszitált porcukor
- 10 dkg kristálycukor
Liszt nélkül készülő klasszikus madártej elkészítése:
- A tejet tedd fel egy nagy lábosban melegedni, add hozzá az 1 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót.
- A tojásokat válaszd ketté.
- A tojások sárgájához keverj hozzá 10 dkg kristáylcukrot.
- Kezd el habbá verni az 5 db tojásfehérjét, majd adj hozzá 1 csipet sót és keverés közben adagold hozzá a 2 evőkanál átszitált porcukrot.
- Ha összeállt kemény habbá és a tej is felforrt, kanál segítségével a habból kis kupacokat merj a tej tetejére.
Ne tegyél egyszerre sok habkupacot a tejre, mert kicsit nőni is fognak, illetve egyszerűbb megforgatni, ha van helye.
A tojáshab darabokat főzd így kb. 2-3 percig, majd fordítsd meg őket.
A hőt vedd vissza, hogy ne habozzon fel a tej és ne fusson ki.
Az elkészült habokat vedd ki egy szűrőre. - Ha a tojáshabok elkészültek a meleg tejbe öntsd bele a cukros-tojássárgás keveréket. Alacsony hőn főzd a tejet sűrűre vele.
- Ha elkészült a madártej, merd a tojáshabokat a tetejére és tedd be a hűtőbe néhány órára. Hidegen fogyasztva az igazi.
Miért madártej a madártej?
Vajon miért nevezzük madártejnek az angol krémen úszó tojáshab szigeteket?
A madártej szó a 18. század közepétől sok európai nyelvben megjelent mint képzeletbeli, ételt jelölő kifejezés. 1834-től már a tejből és tojásból készített édes étel jelentésben is felbukkant. Emiatt feltételezhető, hogy a szó vándorkifejezés, ami nem létező ételre utalt (a madár teje).
Forrás: wikipedia.org