klasszikus madártej liszt nélkül

Az egyszerű és gyorsan elkészíthető madártej receptjét keresed? Íme egy hagyományos madártej recept: klasszikus madártej liszt nélkül 1 liter tejből.

Klasszikus madártej liszt nélkül hozzávalói:

Hagyományos madártej 1 liter tejből:

Liszt nélkül készülő klasszikus madártej elkészítése:

  • A tejet tedd fel egy nagy lábosban melegedni, add hozzá az 1 csomag vaníliás cukrot és egy csipet sót.
  • A tojásokat válaszd ketté.
  • A tojások sárgájához keverj hozzá 10 dkg kristáylcukrot.
  • Kezd el habbá verni az 5 db tojásfehérjét, majd adj hozzá 1 csipet sót és keverés közben adagold hozzá a 2 evőkanál átszitált porcukrot.
  • Ha összeállt kemény habbá és a tej is felforrt, kanál segítségével a habból kis kupacokat merj a tej tetejére.
    Ne tegyél egyszerre sok habkupacot a tejre, mert kicsit nőni is fognak, illetve egyszerűbb megforgatni, ha van helye.
    A tojáshab darabokat főzd így kb. 2-3 percig, majd fordítsd meg őket.
    A hőt vedd vissza, hogy ne habozzon fel a tej és ne fusson ki.
    Az elkészült habokat vedd ki egy szűrőre.
  • Ha a tojáshabok elkészültek a meleg tejbe öntsd bele a cukros-tojássárgás keveréket. Alacsony hőn főzd a tejet sűrűre vele.
  • Ha elkészült a madártej, merd a tojáshabokat a tetejére és tedd be a hűtőbe néhány órára. Hidegen fogyasztva az igazi.

Miért madártej a madártej?

Vajon miért nevezzük madártejnek az angol krémen úszó tojáshab szigeteket?
A madártej szó a 18. század közepétől sok európai nyelvben megjelent mint képzeletbeli, ételt jelölő kifejezés. 1834-től már a tejből és tojásból készített édes étel jelentésben is felbukkant. Emiatt feltételezhető, hogy a szó vándorkifejezés, ami nem létező ételre utalt (a madár teje).
Forrás: wikipedia.org

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük