A tökéletes rizs elkészítése sok gyakorlott háziasszony számára is nehézkes lehet. Hogy hogyan kell jó rizst főzni? A kiváló rizsköret elkészítésnél csupán néhány fontos dologra kell figyelni és persze a jó alapanyag sem elhanyagolható. De először is azt kell eldönteni, hogy pergős vagy tapadós rizs elkészítése a cél.
Tapadós rizs
- Ha tapadós rizst szeretnék készíteni használj jázminrizst.
- A jázminrizs víz arány 2 : 1, tehát 1 csésze rizshez 2 csésze víz szükséges.
- A rizst főzés előtt mosd át tiszta hideg vízben 3-szor.
- Egy edényben a kétszeres mennyiségű enyhén sós vizet forrald fel, majd a megmosott rizst öntsd bele a felforrt vízbe.
- Fedő alatt főzd a rizst kb. 15 percig, majd pihentesd további 5 percig.
Hogyan kell pergős rizst főzni?
Ha pergős rizst szeretnél TILOS megmosni a rizst!
Ez esetben is 2 : 1 arányban lesz szükség vízre és rizsre.
- A rizs mennyiségének megfelelő mennyiségű vizet tegyél fel melegedni.
- Egy másik edényben forrósítsd zsiradékot. A forró zsiradékra öntsd rá a rizst és pirítsd üvegesre.
- Ha üveges a rizs húzd le a tűzről és öntsd rá a forrásban lévő vizet, majd add hozzá a sót és keverd el.
- Fedő alatt, takarékon kb. 15 perc alatt párold készre a rizst, majd a tűzről levéve további 5 percig pihentesd.
Ma már számos fajta rizs kapható bármelyik élelmiszerüzletben, de elkészítésük módja különbözhet egymástól. Vajon melyiket mihez ajánlott fogyasztani és hogyan kell elkészíteni?