A basmati hosszú szemű rizsfajta különleges illattal, finom ízzel. A főtt basmati rizsköret nem ragadós. Neve jelentése: “az illatos” a szanszkrit, de azt is jelenti: a puha a rizs. Termesztése a Himalája lábánál kezdődött, mára India és Pakisztán fontos exportterméke.
Főtt basmati rizsköret hozzávalói:
- 2 dl basmati rizs
- víz
- só ízlés szerint
Főtt basmati rizsköret elkészítése:
- Alaposan mosd át a basmati rizst! Hideg vízzel többször öblítsd át, amíg az öblítővíz szinte tiszta nem lesz.
- Áztasd be a rizst hideg vízbe kb. 30 percre.
- Egy edénybe tegyél fel kissé sós vizet forrni. Ha puha basmati rizst szeretnél, akkor a víz mennyisége kb. másfélszerese legyen a rizsének, mivel már áztattad. Ha a kissé keményebb rizst szeretitek, akkor a víz mennyisége lehet kevesebb. Pl. a rizs – víz arány lehet 1 : 1,3-1,4.
- Ha a rizs főzővize forrni kezd öntsd bele a leszűrt basmati rizst és nagy lángon főzd addig, míg forrni nem kezd. Ha forrni kezd vedd le a lángot takarékra és fedő alatt (kevergetés nélkül) főzd puhára a rizst.
- Ha látod, hogy magába szívta a rizst a víz nagy részét (kb. 10 perc), vedd le a tűzről és hagyd fedő alatt pihenni.
- Kb. 5 perc múlva keverd át és már akár tálalhatod is.