Kissé megosztó kaja, pedig egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom, laktató. Ráadásul többféle körettel tálalható: csülökpörkölt kuktában.
Csülökpörkölt hozzávalói 4 fő részére:
- 1 kg csont nélküli sertéscsülök felkockázva
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- fél evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt kömény
- 1 db babérlevél
Csülökpörkölt elkészítése kuktában:
- A szalonnát kockázd fel és süsd ki a zsírját. Ezután vedd ki a zsírból a szalonnakockákat és tedd félre.
- A felaprított vöröshagymát dobd rá a szalonna zsírjára és kezd el dinsztelni. Ha már üveges vedd vissza a hőt, majd tedd hozzá a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is. Önts rá 1 dl vizet, majd 1 perc kevergetés után tedd rá a felkockázott csülköt is.
- Jól forgasd át, majd add hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köményt és a babérlevelet. Öntsd rá annyi vizet, amennyi még nem lepi el.
- Ha forrni kezd a lé, vedd takarékra, tedd rá a kukta tetejét és kb. 40 percig főzd a kuktában.
- A 40 perc elteltével vedd le a tűzről, ereszd ki a gőzt a kuktából és nézd meg a csülökpörköltet, hogy megfőtt-e. Ha szükséges még tedd vissza főni, ha nem akkor fedő nélkül párold e róla a felesleges vizet. Mielőtt levennéd a tűzről kóstold meg és ha szükséges fűszerezd.