Aki szereti a gombás ételeket, bizony gombaszezonon kivül is szívesen fogyasztja őket. Így előfordulhat, hogy a gombakrémleves fagyasztott gombából kell, hogy készüljön. Termesztett vagy vadon termő, réti vagy erdei mindegy. A lényeg, hogy legyen a fagyasztóba és gombaszezonon kívül is álljon rendelkezésre kedvenc ételeink elkészítéséhez.
Gombakrémleves hozzávalói:
- kb. 800 g bármilyen fagyasztott gomba
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- zsíradék
- 1 liter zöldségalaplé (akár kockából is)
- szükség esetén rizsliszt vagy más gluténmentes liszt
- só ízlés szerint
- őrölt bors
- 1 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
- tálaláshoz: néhány szelet bacon szalonna
Gombakrémleves elkészítése fagyasztott gombából:
- A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, majd a zsiradékon kezd el megdinsztelni.
- Ha a vöröshagyma már üveges add hozzá a fagyasztott gombát. Nem baj, ha nem olvadt ki teljesen, de a fagyasztás által rajta képződött jeget amennyire csak lehet távolítsd el. Melegvízzel olvaszd le róla.
- Keverd át többször a hagymán a gombát, míg fel nem olvad teljesen, majd add hozzá a sót és az őrölt borsot.
- Ha a fagyasztott gomba teljesen kiolvadt öntsd rá a zöldségalaplevet, majd fedő alatt kb. 5 perc alatt főzd át a krémleves alapját.
- Ezután turmixold össze a gombás levest gombakrémlevessé. Majd tedd vissza a tűzre és forrald át még egyszer. A krémleves sűrűsége függ a gombától és az egyéni ízléstől. Ha a sűrűbb krémleveseket szereted kevés rizsliszttel sűrítsd a megfelelő állagúra a gombakrémlevest.
- Tálalás előtt szód meg szárított morzsolt majoránnával.
- Ha szeretnél még több ízt a tányérodra, akkor 1-2 szelet bacon szalonnát süss át egy serpenyőben kevés zsiradékon és tálald azzal a gombakrémlevest.