Egy kiadós levesreceptet keresel, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető? Próbáld ki ezt: sok, zöldség, némi gomba és hogy még laktatóbb legyen húsgombóc. Tejszínes gombaleves gluténmentes húsgombóccal.
Tejszínes gombaleves húsgombóccal hozzávalói:
Gombaleves hozzávalói:
- 3 db nagyobb sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2 db közepes burgonya
- 2 szelet füstölt szalonna
- kb. 25-30 dkg gomba
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors
- őrölt kömény
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
- zsír
Gluténmentes húsgombóc hozzávalói:
- kb. 50 dkg darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 2 db kisebb tojás
- 1 evőkanál rizsliszt
- őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál szárított morzsolt majoránna
Tejszínes gombaleves elkészítése gluténmentes húsgombóccal
- Olvassz zsírt a fazékban, majd tedd bele a felcsíkozott füstölt szalonnát. Olvaszd ki a zsírját, majd szedd ki a szalonnadarabokat.
- A zsírra dobd rá a felaprított vöröshagymát és párold meg. Vedd vissza a hőt és add hozzá a pirospaprikát, a borsot, a köményt és a sót.
- Jól keverd össze, majd önts rá 1,2 liter vízet és forrald össze a leves főzőlevét.
- Készítsd el a gluténmentes húsgombócokat. A darált húst dolgozd össze a felaprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, a rizsliszttel. Add hozzá a fűszereket: a sót, a borsot és a majoránnát. Vízes kézzel gyúrj ping-pong labdánál kisebb gombócokat.
- A húsgombócokat, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a felkockázott burgonyát és a gombát (ha szükséges aprítsd fel) tedd a levesbe és kis lángon főzd fedő alatt.
- Közben a tejszínt leverd el a mustárral. Ha a húsgombócok és a zöldségek átfőttek, feljönnek a leves felszínére. Ekkor öntsd a mustáros tejszínt is a levesbe, néhány perc alatt főzd át az egészet, majd leveheted a levest a tűzről.
- Ha a tejszínes gombaleves kissé meghűlt kóstold meg és ha szükséges sózz utánna.