A gluténmentes étrend nem jelenti azt, hogy teljes mértékben le kell mondanunk a gabonák, a gabonákkal készült ételek fogyasztásáról. Sajnos a leginkább ismert és használt gabonák jó eséllyel tartalmaznak glutént, szerencsére vannak olyan gabonák és álgabonák, más néven pszeudogabonák, amelyekkel helyettesíthetők.
Gluténmentes álgabonák
Az álgabonák – hajdina, köles, amaránt, quinoa – botanikailag nem sorolhatók a gabonák családjába, de nagy keményítőtartalmuknál fogva a gabonafélékkel együtt emlegetjük őket. Magjukat hántolva, őrölve használják már nem csak a reformkonyha hívei.
Gluténmentes lisztek magvakból
Lisztek manapság már nem csak gabonából készülnek, hanem akár olajos magvakból (mandula) és egyéb terményekből (gesztenye) is.
A gluténmentes étrendben használható lisztek:
- Zabliszt, ami a csomagolása szerint garantáltan gluténmentes,
- Szójaliszt,
- Burgonyaliszt,
- Kukoricaliszt,
- Rizsliszt – fehér rizsliszt, barna rizsliszt,
- Kölesliszt,
- Hajdinaliszt,
- Amarántliszt,
- Cirokliszt,
- Quinoaliszt,
- Mandulaliszt,
- Mákliszt,
- Gesztenyeliszt,
- Kókuszliszt,
- Tökmagliszt,
- Szezámmagliszt,
- Kendermagliszt,
- Zöld banánliszt,
- Nyílgyökérliszt,
- Spárgaliszt,
- Sárgaborsóliszt,
- Csicseriborsóliszt,
- Gluténmentes lisztkeverékek.