Meggyszezonba friss meggyből, szezon után konzervből vagy fagyasztott meggyből is elkészíthető: gluténmentes mákos meggytorta.
Gluténmentes mákos meggytorta hozzávalói:
Gluténmentes mákos tortalap hozzávalói:
- 110 g puha vaj
- 90 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 120 ml tej
- 150 g rizsliszt
- 60 g darált mák
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Meggyes réteg hozzávalói:
- kb. 800 g meggy
- 200 g kristálycukor
- 4 dl habtejszín
- 28 g étkezési zselatin
Gluténmentes mákos meggytorta elkészítése:
- A puha vajat keverd habosra a kristálycukorral, majd add hozzá a tojásokat és a tejet.
- A rizsliszttet keverd össze a mákkal, a gluténmentes sütőporral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval.
- A rizslisztes keveréket keverd bele a vajas masszába és forgasd át alaposan.
- Öntsd a masszát zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tortaformába és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg a gluténmentes mákos tortalapot.
- Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát. Hagyd a tortasütőben kihűlni a tésztát.
- Ha a tortalap kihűlt a kapcsos tortaformát rakd össze, fektess egy méretes sütőpapírt a tortaformába és tedd bele a mákos tortatésztát. Igazgasd el a papírt a forma oldalán. Erre azért van szükség, mert a frissen elkészölt meggymousse nagyon folyékony lesz, amikor a tortalapra kerül.
- A meggyes réteghez a meggyet magozd ki és a kristálycukorral együtt főzz belőle sűrű szószt. A levéből merj le 1-2 evőkanálnyit, ez kell majd a zselatin felmelgítéséhez. Ha a meggymártás besűrűsödött, turmixold le lehetőleg teljesen egyneművé, majd tedd félre hűlni.
- A habtejszínből verj kemény habot.
- Az étkezési zselatin keverd el a félretett meggylével és a csomagoláson található leírás szerint melegítsd fel forrásig, majd vedd le a tűzről és tedd félre kis időre míg kissé meghűl, de nem kezd el dermedni.
- A langyosra hűlt meggymártásba alpánként forgasd bele a felvert tekszínhab 3/4-ét, majd hőkiegyenlítéssel a meggylével összemelegített zselatint. (Hőkiegyenlítéssel: kis tálba vegyél kis meggyes-tejszínes elegyből 1-2 merőkanálnyit és abban keverd bele elsőként a zselatinos meggylevet. Ezt keverd aztán bele a tejszínes meggymártásba.
- A meggymártást öntsd rá a sütőpapírra fektetett mákos tortalapra. Az egészet tedd be a fagyasztóba kb. 30-60 percre. Ennyi idő alatt remekül megdermed.
- Ha a meggymousse megdermedt távolítsd el a kapcsos tortaforma gyűrűjét, a tortát óvatosan vedd le a sütőpapírról, majd dekoráld ki a gluténmentes mákos meggytortát kedved és tehetséged szerint.