gluténmentes mákos meggytorta

Meggyszezonba friss meggyből, szezon után konzervből vagy fagyasztott meggyből is elkészíthető: gluténmentes mákos meggytorta.

Gluténmentes mákos meggytorta hozzávalói:

Gluténmentes mákos tortalap hozzávalói:

Meggyes réteg hozzávalói:

  • kb. 800 g meggy
  • 200 g kristálycukor
  • 4 dl habtejszín
  • 28 g étkezési zselatin

Gluténmentes mákos meggytorta elkészítése:

  • A puha vajat keverd habosra a kristálycukorral, majd add hozzá a tojásokat és a tejet.
  • A rizsliszttet keverd össze a mákkal, a gluténmentes sütőporral, a vaníliás cukorral és a csipet sóval.
  • A rizslisztes keveréket keverd bele a vajas masszába és forgasd át alaposan.
  • Öntsd a masszát zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tortaformába és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg a gluténmentes mákos tortalapot.
  • Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát. Hagyd a tortasütőben kihűlni a tésztát.
  • Ha a tortalap kihűlt a kapcsos tortaformát rakd össze, fektess egy méretes sütőpapírt a tortaformába és tedd bele a mákos tortatésztát. Igazgasd el a papírt a forma oldalán. Erre azért van szükség, mert a frissen elkészölt meggymousse nagyon folyékony lesz, amikor a tortalapra kerül.
  • A meggyes réteghez a meggyet magozd ki és a kristálycukorral együtt főzz belőle sűrű szószt. A levéből merj le 1-2 evőkanálnyit, ez kell majd a zselatin felmelgítéséhez. Ha a meggymártás besűrűsödött, turmixold le lehetőleg teljesen egyneművé, majd tedd félre hűlni.
  • A habtejszínből verj kemény habot.
  • Az étkezési zselatin keverd el a félretett meggylével és a csomagoláson található leírás szerint melegítsd fel forrásig, majd vedd le a tűzről és tedd félre kis időre míg kissé meghűl, de nem kezd el dermedni.
  • A langyosra hűlt meggymártásba alpánként forgasd bele a felvert tekszínhab 3/4-ét, majd hőkiegyenlítéssel a meggylével összemelegített zselatint. (Hőkiegyenlítéssel: kis tálba vegyél kis meggyes-tejszínes elegyből 1-2 merőkanálnyit és abban keverd bele elsőként a zselatinos meggylevet. Ezt keverd aztán bele a tejszínes meggymártásba.
  • A meggymártást öntsd rá a sütőpapírra fektetett mákos tortalapra. Az egészet tedd be a fagyasztóba kb. 30-60 percre. Ennyi idő alatt remekül megdermed.
  • Ha a meggymousse megdermedt távolítsd el a kapcsos tortaforma gyűrűjét, a tortát óvatosan vedd le a sütőpapírról, majd dekoráld ki a gluténmentes mákos meggytortát kedved és tehetséged szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.