Maradt egy kis főtt hús a vasárnapi levesből, netán friss egressel ajándékozott meg a kert? A tökéletes felhasználás egy példája: egresmártás főtt hússal és főtt krumplival.
Gluténmentes egresmártás hozzávalói:
- 40 dkg egres
- kb. 3-4 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál rizsliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Gluténmentes egresmártás elkészítése:
- Az egrest mosd meg és távolítsd el a szárukat és a száraz végüket.
- A megtisztított egrest tedd fel főni annyi vizben, amennyi majdnem ellepi. Add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót.
- Keverd el a rizslisztet a főzőtejszínnel csomómentesen.
- Ha az egresszemek kezdenek megpuhulni add hozzá a tejszínes rizslisztes habarást és sűrítsd be vele az egresmártást.
- Az egresszemek közül néhány szét fog főni, de a nagy része egyben marad és ez pont így tökéletes.
Főtt krumpli elkészítése:
- Ha szükséges, mert túl piszkos a krumpli, akkor most meg, várd meg míg kissé leszárad és aztán kés vagy zöldséghámozó segítségével távolítsd el a minél vékonyabb rétegben a krumpli héját.
- Most mindenféleképpen mosd meg az egész krumplikat.
- A krumplik nagyságától függően vágd el hosszában, majd keresztben a burgonyákat és végül vágd kockákra. A kockák 2-4 cm-esek legyenek. Minél kisebbek, annál könnyebben megfőnek.
- Tedd a krumplikockákat egy nagyobb lábasba, önts rá bőven vizet, hogy jól ellepje, majd adj hozzá egy kiskanálnyi sót. Fedő alatt főzd.
- Eleinte nagyobb lángon főzd, ha már forr vedd vissza a hőmérsékletet, hogy ne fusson ki.
- A krumplikockák kb. 10-12 perc alatt átfőnek. Ha elég puhának találod őket zárd el a tüzet, öntsd le róla a vizet (pl. szűrő segítségével) és várd meg míg langyosra vagy annál hidegebbre hűl.
Főtt hús elkészítése:
Ez tipikusan az az étel, ami akkor készül, amikor a vasárnapi húsleves megfelelően nagy adag hússal készült. Például a karajcsontokon sok hús maradt, abból leves főtt és a csonton a hús kiváló kiegészítője az egresmártásnak.
Ha ez most pont nem így alakult, akkor készíts enyhén fűszerezett disznó-, csirke-, pulyka- vagy akár borjúhúsból némi egyszerű főtt húst és tálald azzal az egresmártást.
A rendelkezésre álló húst szeletben és felcsíkozva is tálalhatod, mindenféleképpen szenzációs kombót fog alkotni az egresmártás Maradt egy kis főtt hús a vasárnapi levesből, netán friss egressel ajándékozott meg a kert? A tökéletes felhasználás egy páldája: egresmártás főtt hússal és főtt krumplival.