Némi tésztaa, egy kis gyümölcs, mascarpone krémsajt és habtejszín és már kész is a gluténmentes krémes szilvatorta. Imádni fogjátok!
Gluténmentes krémes szilvatorta hozzávalói:
Tészta hozzávalói:
- 4 db tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12 dkg rizsliszt
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
Krém/töltelék hozzávalói:
- 1 kg szilva
- 6 dkg kristálycukor
- 4 dkg porcukor
- 8 lap zselatin
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 4 dl habtejszín
Gluténmentes krémes szilvatorta elkészítése:
Tészta elkészítése:
- A tojásokat válaszd ketté, a tojásfehérjéket verd kemény habbá.
- Verd habosra a tojások sárgáit, 4 evőkanál langyos vízzel, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
- A rizslisztbe szitáld bele a sütőport és a csipet sót, majd keverd össze.
- A rizslisztes keveréket szitáld bele a tojásos-cukros masszába, aztán keverd össze alaposan.
- A tojásfehérjékből vert kemény habot apránként forgasd bele a tészta masszájába.
- A kapcsos tortaformába fektess sütőpapírt, öntsd bele a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg kb. 25 perc alatt a torta gluténmentes tésztáját.
Szilvatorta töltelékének elkészítése:
- Ha a tészta kihűlt vedd ki a tortaformából és vágd ketté. Az alsó szinetet tedd vissza a kapcsos tortaformába.
- A szilvákat mosd meg, magozd ki , majd minden darabot negyedelj el.
- A feldarabolt szilvákat 6 dkg kristálycukorral főzz össze kb. 10 perc alatt.
- A zselatinlapokat a csomagoláson található utasíts szerint áztasd be, majd nyomkodd ki és add hozzá a szilvaszószhoz. Keverd össze alaposan, majd a kanalazd a tortaformába visszatett tortatésztára. Tedd be a hűtőbe kb. 2 órára, hogy a szilvaszósz megdermedjen.
- Ha a szilvaszósz megszilárdult a tészta tetején készítsd el a mascarponés krémet.
- A 4 dl habtejszínt verd fel.
- A mascarponét keverd alaposan össze a 4 dkg porcukorral, majd a felvert habtejszín kb. 4/5-ét is forgasd bele óvatosan. A maradék habtejszínt tedd félre a díszítéshez.
- A mascarponés-tejszínes krém kb. 2/3-át kanalazd rá a megdermedt szilvaszószra, majd tett rá a 2. réteg tésztát és tedd vissza a hűtőbe kb. 1 órára, hogy meg tudjon szilárdulni a hidegben a torta.
- Ha a torta „összeérett” vedd le a tortaforma oldalát és a maradék mascarponekrémmel vond be a tortát. A tetején és az oldalán is vond be a tortát a krémmel egyenletesen.
- A korábban félretett felvert tejszínhabot töltsd csillagcsöves habzsákba és díszítsd vele a tortát kedved szerint.
- Használhatsz a torta dekorálásához egész friss szilvát, dekorcukrot, kakaóport (lásd a képen).