Ha glutén nélküli élsz sem kell lemondanod a finom péksüteményekről. Készítsd el Te magad őket. Próbáld ki ezt: gluténmentes kakaós csiga rizsliszttel.
Gluténmentes kakaós csiga rizsliszttel hozzávalói:
- 15 g útifűmaghéj
- kb. 130 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 150 ml langyos tej
- 2 dkg friss élesztő
- 23 dkg rizsliszt
- 5 dkg Enjoy free gluténmentes lisztkeverék
- 1 db egész tojás
- 3 evőkanál étolaj
- 1 kávéskanál só
- kb. 10 olvasztott vaj
- néhány evőkanál gluténmentes kakaópor
- kristálycukor
Gluténmentes kakaós csiga elkészítése rizsliszttel:
- A langyos tejbe tegyél 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele a 2 dkg friss élesztőt és futtasd fel.
- Az útifűmaghéjat keverd el annyi vízben, amennyit felvesz úgy, hogy kemény zselés állagú massza lesz belőle.
- Tálba vagy dagasztógépbe is rakhatod a hozzávalókat. Kezd az útifűmaghéj masszával, ahhoz add hozzá az étolajat és a tojást és dolgozd egyneművé, majd jöhet rá a többi alapanyag: a felfuttatott élesztő és a maradék cukor, a rizsliszt, a gluténmentes lisztkeverék, a só.
- Dolgozd alaposan össze a tésztát. Ha elválik az edény falától, akkor enyhén lisztezett felületen tedd félre meleg-langyos helyre megkelni.
- A tészta felületét takard le konyharuhával , hogy ne száradjon ki, ne bőrösödjön meg.
- Ha a pihentetés után a tészta kb. a kétszeresére kelt enyhén lisztezett felületen kezd el kinyújtani. Ha a kerek formájú tésztát polipszeren, átlósan kezded kinyújtani (balra fel, jobbra le, jobbra fel, balra le), akkor könnyűszerrel tudsz belőle téglalapot nyújtani.
- Ebből a mennyiségű tésztából egy kb. 30 x 40 cm-es kb. fél centi vastag lapot tudsz nyújtani.
- A krémes belsejű kakaós csiga titka az olvasztott vajban rejlik. A tészta felületét kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg kakaóporral és kristálycukorral, végül „locsold meg” olvasztott vajjal. Az utolsó 2 cm-t ne vajazd, ne szórd meg se kakaóporral, se cukorral, így tud majd végül összeállni a tésztatekercs
- A „megrakott” tésztalapot tekerd fel. Ne hagyd lazára a tekercset, mert úgy könnyen kiszóródik belőle a kakaós cukor.
- A tekercsből vágj kb. 3 cm vastagságú csigákat, azokat tedd sütőpapírral leterített tepsibe, sütőlapra, de számolj azzal, hogy a csigák a továbbiakban még nőni fognak.
- További 20 percig pihentesd a tekercseket mielőtt a sütőbe tennéd őket.
- A csigák tetejét ismét kend meg olvasztott vajjal, majd 190 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket kb. 15 perc alatt. A sütési idő a csigák nagyságától is függ!
- Ha a kakaós csigák megsültek, vedd ki őket és ismét kend meg a tetejüket olvasztott vajjal.
- Légy türelmes, várd meg míg kissé meghűl és csak akkor essetek neki! 🙂