Egy viszonylag egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom süteményre vágysz? ime egy szuper lehetőseég: gesztenyés mascarponés piskótatekercs, természetesen gluténmentesen.
Gesztenyés mascarponés piskótatekercs hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál Enjoy free gluténmentes lisztkeverék (vagy bármilyan más gm liszt)
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg kristálycukor
- 250 g natúr gesztenyemassza
- dekoráláshoz gluténmentes tortadara
Gesztenyés mascarponés piskótatekercs elkészítése:
- Készítsd egy 6 tojásos gluténmentes piskótát. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjékből verj kemény habot.
- A tojássárgákat verd a kritálycukorral fehéredésig, majd add hozzá a 5 evőkanál Enjoy free lisztet és az 1 evőkanál kakaóport. Az egészet dolgozd jól össze.
- A kakaós masszába keverj bele egy kis adag tojásfehérjehabot, majd a többit is forgasd bele óvatosan.
- Egy nagy gáztepsibe fektess sütőpapíprt, öntsd rá a pistótatészta masszáját, egyengesd el a felületét.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-8 perc alatt átsül a vékony piskóta, de minden sütő más és más, így végezz tűpróbát mielőtt kiveszed a sütőből a tésztát.
- Ha a tészta kissé hűlt húzd le róla a sútőpapírt, majd egy tiszta konyharuha segítségével tekerd fel és hagyd, hogy így hűljön ki teljesen.
- Készítsd el a mascarponekrémet. A habtejszínt verd kemény habbá.
- A mascarponét keverd el a cukorral, majd dolgozd bele a natúr gesztenyemasszát és végül forgasd bele a tejszínhabot. Kóstold meg, ha nem elég édes tegyél még bele cukrot.
- Ha a tészta kihűlt tekerd ki, kend meg gesztenyés krémmek és tekerd fel újra.
- A mascarponés krémmel vond be a gluténmentes piskótatekercs külső felületét is.
- Tedd be 1-2 órára a hűtőbe tálalás előtt, hogy az ízek össze tudjanak érni.
Szénhidrátcsökkentett változatban
Valjuk be őszintén a sütemények nagy része szénhidrátbomba. Sajnos nincs ezen mit szépíteni… Azonban néhány apró cserélvel spórolhatsz egy kis kalóriát és szénhidrátot ezen a sütin is. Tudod sok kicsi sokra megy.
- A piskóta elkészítéséhez használj cukor helyett nyírfacukrot és az Enjoy free lisztkeverék helyett mandulalisztet.
- A gesztenyés mascarponés krémnél használj cukor helyett eritritet vagy nyírfacukrot.