Egy egyszerű és elronthatatlan ünnepi sütireceptet keresel? Íme egy mutatós, finom és gluténmentes karácsonyi piskótatekercs mézeskalácsfűszerrel és naranccsal.
Gluténmentes karácsonyi piskótatekercs hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 púpos evőkanál rizsliszt
- 1 csapott evőkanál kakaópor
- fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 dl habtejszín
- 500 g mascarpone krémsajt
- 10 dkg méz
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 db narancs leve
- gluténmentes karácsonyi tortadíszek
Gluténmentes karácsonyi piskótatekercs elkészítése:
- Készíts a 6 tojásból piskótát.
- A tojásokat válaszd ketté és a tojásfehérjélből verj kemény habot.
- A tojások sárgáját is keverd fel, majd add hozzá a 6 evőkanál kristálycukrot és verd fehéredésig. Azután add hozzá a rizslisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket, szitáld bele a kakaóport és alaposan kevert össze a masszát. Végül add hozzá a tojásfehérjékből vert habot és óvatosan forgasd bele a lisztes masszába.
- Kétféleképpen is megsütheted a piskótalapot. Tegyél egy nagy gáztepsibe sütőpapírt vagy kend ki zsírral és szórd meg rizsliszttel a tepsit és arra kanalazd rá a piskótatésztát.
- Ez az adag tészta egy 35 x 35 cm-es tepsibe pont megfelelő méret.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7-9 perc alatt átsül a vékony tészta, de 5-6 perc elteltével vizsgáld meg. Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát.
- Ha átsül vedd ki a sütőből, csak ha teljesen kihűlt, akkor vedd ki a tepsiből.
- Ha nem rövid időn belül fogod összeállítani a piskótatekercset, akkor tekerd fel a piskótatésztát, mert így könnyebb lesz már krémmel megkenve is feltekerni.
- A krém elkészítéséhez elsőként verd habosra a habtejszínt.
- Majd a facsart ki egy narancs levét, azt add hozzá a mascarponéhoz. Keverd bele a mézet és a kandírozott narancshéjat. Végül óvatosan forgasd bele a felvert habtejszínt.
- A mascarponés krémből egy kisebb adagot tegyél félre, ezzel fogod majd megkenni a piskótatekercs külső felületét.
- Terítsd ki a piskótalapot egy konyharuhára és kend meg egyenletesen a narancsos mascarponekrémmel.
- A konyharuha segítségével felülről indulva kezd el feltekerni a piskótát tekercsbe. Törekedj arra, hogy szép csigavonalas legyen.
- A feltekert piskótát kend meg a félretett krémmel, majd díszítsd valamilyen karácsonyi cukrászati dekorációval.