Komplett receptet keresel, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd? Íme egy ötlet: borjúszelet fehérboros mártásban és hercegnőburgonyával. Meglátod isteni!
Fehérboros mártásos borjúszelet hozzávalói:
- 1 kg borjúhús
- 5 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál mustár
- 2 teáskanál só
- őrölt színes bors
- szárított morzsolt majoránna
- 1 db nagy vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál méz
Borjúszelet elkészítése fehérboros mártásban:
- A mustár keverd össze az olívaolajjal, a sóval, a borssal és a majoránnával.
- A borjúhúst szeleted fel, a húsok mindkét oldalát kend be az imént elkészített mustáros páccal.
- A vöröshagymát aprítsd fel és kevés olívaolajon kezd el fonnyasztani. Majd add hozzá a zöldségalaplevet és a bort. Keverd össze, majd tedd bele a mustárpácos hússzeleteket. Fedő alatt főzd puhára a borjúhús szeleteket.
- Ha a húsok átfőttek, megpuhultak, vedd ki őket a főzőléből és a mártás mixeld össze. Ezután tedd vissza a tűzre, öntsd bele a főzőtejszínt és add hozzá a mézet. Főzd sűrűre a fehérboros mártást.
- Ha a mártás kész, tedd vissza bele a borjúszeleteket.
Hercegnőburgonya hozzávalói:
- 80 dkg főzni való burgonya
- 3 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 0,5 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt bors
- 1 csipet szerecsendió
Hercegnőburgonya elkészítése:
- A krumplit hámozd meg, mosd meg, kockázd fel és tedd fel főni enyhén sós vízben. Ha kell egy kis segítség itt megtudhatod, hogyan kell krumplit főzni.
- Ha a burgonya megfőtt öntsd le róla a vízet, majd krumplinyomóval alaposan tört össze.
- Ezután add hozzá az olvasztott vajat, a 3 db tojássárgáját, a főzőtejszínt és a fűszereket – só, bors, szerecsendió.
- Alaposan dolgozd össze a burgonyás masszát, majd csillagcsöves habzsákba töltsd bele. Ne tedd teljesen tele, mert ez egy keményebb anyag, nem olyan könnyű kinyomni. Inkább töltsd a habzsákot kétszer-háromszor újra.
- Egy sütőlemezre fektess sütőpapírt és a habzsákkal nyomj kb. dió nagyságú kupacokat a sütőpapírral.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt átsülnek a hercegnőburgonya halmok. Ekkora a tetejük szép aranybarna lesz.