Ennél egy finom szilvás pitét, de csakis gluténmentesen? Íme: omlós szilvás pite gluténmentesen sült tojáshabbal a tetején.
Gluténmentes szilvás pite hozzávalói:
- 250 g rizsliszt
- 130 g vaj
- 80 g porcukor
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
- kb. 1,5 kg szilva
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
- kb. 30 dkg kristálycukor
- 8 dkg kristálycukor
Omlós szilvás pite elkészítése:
- Készítsd el az omlós pite tésztát. Egy tálba keverd össze a száraz alapanyagokat. A rizslisztre szitáld rá a porcukrot, a sót és a gluténmentes sütőport.
- Add hozzá a száraz hozzávalókhoz a 2 tojás sárgáját, majd morzsolt bele a hideg margarint és kezd el összedolgozni a tésztát. Végül adj hozzá annyi tejfölt, amennyivel a tészta jól összeáll.
- Ha a tészta összeállt tedd be a hűtőbe pihenni.
- A szilvát magozd ki és aprítsd fel. Célszerű a nagyobb darab szilvákat 6-8 darabra vágni, hogy a pite felvágásakor és evéskor könnyebben boldogulj.
- A szilvát főzd össze a kb. 30 dkg kristálycukorral és az őrölt fahéjjal sűrű sziruppá.
- Közben a 2 tojásfehérjéből és a 8 dkg kristáylcukorból készítsd tojáshabot a pite tetejére. A tojásfehérjéket verd habbá, mielőtt teljesen megkeményedne kis adagokban add hozzá a kristálycukrot és így verd kemény habbá. A habnak keménynek és fényesnek kell lennie. Töltsd a kemény tojáshabot csillagcsöves habzsákba.
- Ha a gluténmentes pitetészta minimum 30 percet pihent lapítsd ki és sodord ki kb. 1 cm vastagra, majd fordítsd bele a pitetésztát a poiteformába. Ez a tészta jó eséllyel szakadni fog, de ne foglakozz vele a leszakadt részekkel „foltozd be” a tésztát a piteformába. Majd szurkáld meg a tésztát villával.
- 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 8 perc alatt süsd kissé elő a pitét.
- Ha a pite kissé átsült öntsd bele a sűrűre főzött fahéjas szilvamártást és ezzel együtt süsd kb. 20 percig.
- Ha a szilvaszósz is nagyjából megsült vedd ki és a sütő hőfokát vedd vissza 100 fokra.
- A habzsába töltött tojáshabot tetszés szerinti mintával nyomd a szilvás pite tetjére. Majd tedd vissza a sütőbe és süsd/szárítsd addig pitát, amíg a tetején a tojáshab kissé barnulni nem kezd.
- Ha a pite elkészült vedd ki a sütőből és csak akkot tálald ha már teljesen kihúlt.